3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialMoscova acceptă plecarea lui Assad?

Moscova acceptă plecarea lui Assad?

Ipoteza unei demisii a preşedintelui Bashar al-Assad, evocată clar de vicepremierul sirian în timpul vizitei la Moscova, suscită scepticism la Washington. Dar oficialul sirian a precizat că regimul este pregătit să discute despre o plecare a lui Assad.

 

Anunţ surpriză făcut la Moscova de vicepremierul sirian Qadri Jamil după o întrevedere cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov – regimul este gata să discute despre o plecare a lui Bashar al-Assad. Totul, în cadrul negocierilor cu opoziţia în vederea reglementării conflictului care însângerează ţara de peste 17 luni. Vizita unui oficial sirian în capitala rusă nu reprezintă nimic special, pentru că Rusia este, alături de Chian, una dintre rarele state care susţin Siria, ţară supusă reproşurilor în lumea arabă şi presiunilor occidentalilor.

Analiştii arată că, făcând această declaraţie la Moscova, este clar că Jamil a avut acceptul ruşilor, având în vedere că  ideea unei demisii a preşe­dintelui sirian nu a mai fost niciodată evocată de un membru al guvernului de la Damasc.

Asistăm la abordarea unei soluţii paşnice? Potrivit unor surse politice din Damasc, Jamil a plecat la Moscova  pentru a discuta un proiect care va fi prezentat de Rusia cu acordul Siriei pentru organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate sub supraveghere interna­ţională, unde se vor putea prezenta toţi candidaţii care doresc să intre în competiţie, inclusiv Bashar al-Assad. Dar Statele Unite, europenii şi mai multe state arabe refuză o candidatură a lui Bashar al-Assad la un scrutin prevăzut a avea loc în mod normal în 2014.Anunţul intervine în timp ce luptele fac ravagii în ţară, în special în Alep, unde şi soldaţii şi insurgenţii susţin că au câştigat teren.

„În timpul procesului de negociere, nimic nu împiedică stu­dierea tuturor problemelor şi suntem pregătiţi să o  exa­minăm şi pe cea a demisiei”, a declarat Qadri Jamil într-o conferinţă de presă în capitala rusă. El a estimat că a pune „demisia lui Bashar al-Assad drept condiţie pentru deschiderea unui dialog înseamnă că este imposibil să deschidem dialogul”. Or, opoziţia exclude orice dialog înaintea plecării de la putere a preşedintelui, a cărui familie guvernează Siria de peste patru decenii.

Răspuns pentru Obama

A doua zi după avertismentul preşedintelui american, Barack Obama, privind o eventuală intervenţie militară în Siria în cazul deplasării sau utilizării armelor chimice, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cărui ţară susţine regimul sirian, a respins orice ingerinţă externă în Siria, dar a apreciat că eforturile puterii sunt insuficiente pentru a pune capăt violenţelor. Evidenţiind divizările interna­ţionale, el a subliniat că puterile străine ar trebui să se mulţu­mească să creeze condiţiile unui dialog în Siria. Şi Jamil a respins ameninţarea americană, calificând-o o simplă „propa­gandă electorală” în apropierea prezi­denţialelor din Statele Unite.

În acelaşi moment, Consiliul Naţional Sirian (CNS), principala coaliţie a opoziţiei siriene, studiază formarea unui guvern de tranziţie, proces care  va dura pentru că cere numeroase runde de consultări.

Manevră

Un fost diplomat la Damasc, Ignace Leverrier, estimează că „Bashar încearcă să câştige timp, aşa cum a făcut când a acceptat planul ONU”. Totuşi, mesajul trebuie luat în consideraţie. Jamil nu dispune de influenţă în guvernul sirian, dar este omul Rusiei în acest guvern şi de­claraţia sa a fost cert validată de ministrul Lavrov. Mesajul vine de la un preşedinte sirian încolţit, care încearcă toate soluţiile. Bashar s-a dus recent la aeroport pentru a primi un sicriu ce provenea de la Moscova şi media arabă precizează că acest omagiu arată că este vorba de o personalitate siriană impor­tantă, care ar fi decedat într-un spital rus.

Circulă mai multe nume, printre care cel al lui Maher al-Assad, fratele Preşedintelui, şeful Gărzii prezidenţiale şi actor central al represiunii, care şi-a pierdut ambele picioare în atentatul din 18 iulie. La sfârşitul lunii trecute, ambasadorul Rusiei în Franţa, Alexandre Orlov, afirma că preşedintele sirian acceptă să plece, dar într-un mod civilizat, înainte de a reveni pentru a-şi nuanţa declaraţia potrivit poziţiilor tradiţionale ale ţării sale. Televiziunea siriană a dezminţit rapid aceste declaraţii pe care le califica „total nefondate”. Este o frază scoasă din context, s-a grăbit să declare şi şeful serviciului de presă al ambasadei ruse din Paris, Serghei Barinov.

Iar la ONU, Moscova şi Beijingul au continuat să se opună tentativelor organizaţiei mondiale de a face presiuni asupra regimului de la Damasc.

Blocaj care a generat critici virulente din partea SUA şi a statelor europene. 

Cele mai citite

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă