8.9 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialMerkel va supenda un plan de prelungire a activităţii centralelor nucleare, după...

Merkel va supenda un plan de prelungire a activităţii centralelor nucleare, după criza din Japonia

Cancelarul german Angela Merkel va suspenda luni, pentru mai mulţi ani, un plan de prelungire a termenului de închidere a centralelor nucleare din ţară, în urma crizei de la o unitate de profil din Japonia declanşată de cutremurul de vineri, potrivit unor surse citate de Reuters, conform Mediafax.

Sursele nu au dat alte detalii, dar revista Focus a relatat, pe pagina sa de Internet, că Merkel a decis, duminică, să suspende un acord de anul trecut al coaliţiei guvernamentale de a prelungi perioada de funcţionare a centralelor nucleare.

Merkel a obţinut luni acordul liderilor creştin democraţi, a precizat publicaţia.

Ministrul de Externe Guido Westerwelle, care conduce Partidul Liber Democrat, partenerul coaliţiei, a declarat, luni, că este posibilă o astfel de măsură.

„Funcţionarea în continuare a fiecărei centrale nucleare din Germania nu poate fi garantată”, a spus Westerwelle.

Merkel riscă să piardă alegerile din această lună, din landul Baden-Wuerttemberg, parţial din cauza creşterii sprijinului populaţiei pentru Partidul Verzilor, în condiţiile în care germanii sunt împotriva folosirii energiei nucleare.

Guvernul a decis să menţină în funcţiune centralele nucleare încă 12 ani peste termenul la care ar trebui să fie închise, în pofida unor ample proteste care au avut loc înainte de cutremurul şi tsunami-ul produse vineri în Japonia.

Cele 17 centrale nucleare din Germania sunt operate de E.ON, RWE, EnBW şi Vattenfall.

Germania urma iniţial să renunţe în totalitate la energie nucleară, după închiderea unei ultime centrale în 2021, dar au existat presiuni provenite în mare parte din industria energetică pentru menţinerea în funcţiune a unităţilor.

Cele mai citite

Previziuni: Majorarea cotei unice la 16% în 2025 și TVA de 21% în 2026

Specialistul în fiscalitate, Gabriel Biriș, afirmă că în Planul fiscal se vede "o majorare ciudată" la TVA, începând din 2026. Planul Fiscal Structural pe Termen...

Îmbrățișări limitate la 3 minute într-un aeroport din Noua Zeelandă

Pentru despărțiri cu îmbrățișări mai lungi, pasagerii sunt sfătuiți să folosească parcarea Aeroportul Dunedin din Noua Zeelandă a ajuns în centrul atenției cu un semn...

Previziuni: Majorarea cotei unice la 16% în 2025 și TVA de 21% în 2026

Specialistul în fiscalitate, Gabriel Biriș, afirmă că în Planul fiscal se vede "o majorare ciudată" la TVA, începând din 2026. Planul Fiscal Structural pe Termen...
Ultima oră
Pe aceeași temă