-1.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialMerkel obţine promisiunile Beijingului

Merkel obţine promisiunile Beijingului

Angela Merkel, cancelarul german a fost primit ieri la Beijing de premierul chinez, Wen Jiabao, vizita în China, partener strategic al Germaniei, fiind centrată pe economie şi datoriile europene.

Sosită într-o vizită de două zile în China în fruntea unei importante delegaţii de  şapte miniştri şi  20 de oameni de afaceri, Angela Merkel, cancelarul german a detaliat omologului său chinez  politicile decise de Europa pentru a învinge criza datoriilor suverane şi a insistat pe „voinţa politică  absolută” de consolidare a monedei unice europene. Cancelarul a încercat să calmeze „îngrijorarea” premierului chinez legată de zona euro, obţinând de la Wen Jiabao promisiunea că ţara sa va continua să investească. „Faptul că am ascultat-o, mi-a redat încrederea. Dar trebuie să spun că punerea în practică a acestor măsuri nu va fi un lung fluviu liniştit.” În cadrul întrevederii de ieri, premierul chinez a declarat că,  deşi ţara sa este îngrijorată de agravarea crizei în zona euro, „va continua să investească în Uniunea Europeană”.

Criza datoriilor europene „a continuat recent să se agraveze, provocând puternice temeri în sânul comunităţii internaţionale şi, cinstit, şi eu sunt îngrijorat”, a precizat Wen Jiabao. El a subliniat că există două preocupări principale -una, de a şti dacă Grecia va părăsi zona euro, apoi de a şti dacă Italia şi Spania vor lua măsuri complete de redresare.

Germania reprezintă aproape jumătate din exporturile europene spre China şi peste un sfert din exporturile chineze spre UE au ca destinaţie Germania.

European Council on Foreign Relations, un think thank, arată că China are nevoie de tehnologie şi Germania are nevoie de pieţe. Un exemplu, printre altele,  China a devenit cea mai mare piaţă pentru Mercedes Classe S.

50 Airbus-uri

Angajamentul chinez s-a concretizat imediat prin semnarea unui megacontract de achiziţie pentru 50 de avioane Airbus, în valoare de 3,5 miliarde de dolari, încheiat între constructorul european şi banca chineză de stat, ICBC.  Contractul a fost făcut public.

China şi Germania, primii doi exportatori mondiali, doresc aprofundarea relaţiilor lor comerciale. Aşa se explică şi anunţarea acestei comenzi de către China Nouă, în pofida opoziţiei Beijingului faţă de taxa carbon impusă de UE pe emisiile poluante ale transporturilor aeriene. Taxa a determinat Beijingul la începutul anului să refuze aprobarea comenzilor companiilor chineze pentru 45 de Airbus (10 superjumbo A380 şi 35 long-courriers A330).

Simbioză

Este a doua deplasare în China a Angelei Merkel în acest an şi a şasea de când ocupă funcţia de cancelar. Analiştii arată că Beijingul consideră că Germania are un rol din ce în ce mai decisiv de jucat în criza zonei euro şi, ca atare, Berlinul se impune ca interlocutor de neocolit. Iar liderii chinezi „estimează că nu au altă opţiune decât să treacă prin Germania pentru a aborda Europa”, explică Hans Kundnani, cercetător la European Council on Foreign Relations.

La precedenta sa vizită la Beijing, cancelarul german a încercat să convingă gazdele de soliditatea euro şi de capacitatea Europei de a depăşi actualele dificultăţi.

Această deplasare se înscrie în cadrul consultărilor guvernamentale instituite între cancelarul german şi premierul chinez în 2011. Semn al relaţiei speciale dintre cei doi lideri, cancelarul va inaugura astăzi la Tianjin, oraşul natal al oficialului chinez, o uzină de asamblare Airbus. Filiala EADS ar putea profita pentru a anunţa o comandă de 100 de aparate A320.

Un oficial german declara că „relaţia dintre China şi Germania este excelentă. Este în interesul celor două ţări ca ea să continue”. Anul trecut, schimburile comerciale bilaterale au fost de 144 miliarde euro. Germania a exportat spre China mărfuri în valoare de 65 miliarde euro şi a importat de 79 miliarde. „În acest moment, există aproape o simbioză între economiile chineză şi germană.” Faţă de Uniunea Europeană, care reprezintă aproape 60% din exporturile sale şi este ameninţată de recesiune, Germania îşi consolidează relaţia cu China, arată media germană. Guvernul federal primeşte „foarte favorabil” investiţiile chineze, astfel, grupul Shandong Heavy Industry ar putea investi 700 milioane euro pentru a  prelua 25% din capitalul Kion, firma-mamă a elevatoarelor Fenwick. China, a cărei creştere cunoaşte o netă încetinire şi deci Bursa este la cel mai jos nivel din ultimii trei ani şi jumătate, primeşte contraloviturile dificultăţilor UE, prima piaţă pentru exporturile chineze.

În China Daily, Song Tao, viceministrul chinez de Externe preciza: „China şi Germania, în calitate de mari economii, (…) lucrează împreună la rezolvarea crizei”.  

Cele mai citite

Un jurnalist rus a fost ucis de o dronă ‘kamikaze’ ucraineană în estul Ucrainei

Un jurnalist rus a fost ucis de o dronă 'kamikaze' ucraineană în timp ce se afla pe un drum în estul Ucrainei ocupat de...

Ucraina și Rusia raportează atacuri cu drone, în timp ce Trump pregătește strategii pentru negocieri

Forțele aeriene ucrainene au anunțat că au doborât 34 de drone rusești lansate în timpul nopții asupra teritoriului țării. Potrivit comunicatului oficial al armatei...

Atacul lui Asamoah Gyan! Critici dure pentru foștii coechipieri de la CM 2010

Cel mai bun marcator din istoria Ghanei, Asamoah Gyan, a criticat atitudinea colegilor săi după penalty-ul ratat în meciul istoric cu Uruguay. „Lași!”: Gyan, nemulțumit...
Ultima oră
Pe aceeași temă