La Washington, pe Capitoliu, este vară fierbinte: pentru a doua oară într-o săptămână, o membră a Congresului din Partidul Democrat trebuie să facă faţă unor serioase acuzaţii de încălcare a eticii.
Doi membri marcanţi ai Camerei Reprezentanţilor, Maxine Waters (California) şi Charlie Rangel (New York), se află sub investigaţia Comitetului pentru Etică, fiind acuzaţi că şi-au folosit poziţiile politice încălcând legislaţia. Scandalul legat de cei doi aleşi democraţi diminuează şansele preşedintelui Barack Obama de a păstra o majoritate în Camera Reprezentanţilor la alegerile din noiembrie, de la jumătatea mandatului.
Maxine Waters, membru al Comitetului pentru servicii financiare al Camerei, este acuzată de conflict de interese şi de lobby bancar, solicitând sprijin guvernamental pentru banca OneUnited din Massachusetts, unde soţul ei, fost director şi membru al consiliului de administraţie, este acţionar. Ea a aranjat o întâlnire între oficiali ai departamentului Trezoreriei şi membri-acţionari ai băncilor, între care şi OneUnited. Banca soţului ei a solicitat un fond de 50 milioane de dolari şi după întâlnire a primit 12 milioane din programul creat special pentru susţinerea băncilor în perioada de criză economică. The Boston Business Journal preciza că banii au fost acordaţi băncii OneUnited cu sprijinul congresmanului de Massachusetts, Barney Frank, preşedinte al Comitetului pentru servicii financiare al Camerei şi coleg cu Maxine Waters. Media americane relevau că Barney Frank a avut probleme din cauza afacerii OneUnited Bank. Specialiştii estimează că audierea publică a Maxinei Waters în Comitetul de Etică va stabili fără îndoială profunzimea legăturilor dintre reprezentanta statului California şi OneUnited Bank, dar adevărata problemă este că astfel de scandaluri reprezintă un eşec politic pentru democraţi. Săptămâna trecută, Charlie Rangel, multă vreme unul dintre reprezentanţii cei mai influenţi ai Camerei Reprezentanţilor, a fost acuzat de infracţiuni financiare serioase.
Analiştii se aşteaptă ca Partidul Democrat să piardă locuri în Cameră în noiembrie, scăderea popularităţii preşedintelui Obama având impact asupra democraţilor la alegerile de jumătate de mandat. Foarte susţinut de populaţie în momentul preluării funcţiei, Obama şi-a văzut scăzând popularitatea în ultimele luni, în ritmul în care a crescut cea a noii mişcări libertariene, „Tea Party”. Republicanii sunt şi ei preocupaţi de această formaţiune care înregistrează un succes special în baza electoratului lor, la alegerile primare făcând victime printre greii actualului partid de opoziţie. Alegerile din toamnă intervin la mijlocul mandatului prezidenţial şi vor desemna 435 de reprezentanţi şi o treime din cei 100 de senatori. Faptul că economia îşi revine foarte încet nu simplifică deloc situaţia democraţilor. Pentru că marele teren de confruntare între democraţi şi republicani în toamnă va fi economia ţării. Congresmenii republicani comparau eforturile Administraţiei Obama pentru salvarea economiei cu folosirea unei arme nucleare pentru a zdrobi o furnică, ceea ce dezvăluie de pe acum modul în care se vor confrunta cele două tabere concurente. Dacă rezultatele sunt încă incerte, sondajele nu sunt deloc încurajatoare pentru democraţi, lăsând să planeze perspectiva unei preluări a Camerei Reprezentanţilor de către republicani, în timp ce în Senat avansul democraţilor riscă să fie redus la minimum.