In contextul ingrijorarilor generate de criza financiara americana si al temerilor privind o posibila recesiune economica mondiala, participantii la Forumul Economic Mondial de la Davos si-au gasit timp sa asculte doua vedete media, solistul U2, Bono, si fostul vicepresedinte american Al Gore.
Cateva sute de participanti s-au adunat sa-i asculte pe cei doi intr-o sesiune care s-a desfasurat inainte de micul dejun, ceea ce spune destul despre atractia pe care o exercita, daca nu amandoi, atunci cu siguranta un star rock planetar precum Bono.
Primul care a luat cuvantul a fost Gore, care, cum au comentat cu oarecare malitie reporterii aflati la fata locului, de cand a castigat atat Oscarul, cat si Premiul Nobel pentru pace pentru un film despre incalzirea globala, s-a transformat dintr-un candidat-marioneta intr-un orator inspirat. si apocaliptic: "N-a existat niciodata in istoria civilizatiei omenesti ceva de felul acesta – s-a lansat Gore in cunoscuta-i cazanie pe marginea schimbarii climatice – … este o urgenta planetara. Numai atunci cand oamenii si media vor incepe sa faca legatura intre catastrofele recente – incendii in California si Grecia, inundatii in Africa etc., numai atunci omenirea va realiza ca ne confruntam cu un pericol comparabil (dar mai mare) decat cele doua razboaie mondiale", a avertizat Al Gore in fata unei asistente inmarmurite.
In aceasta atmosfera de gravitate matinala a intervenit Bono, care a inceput prin a ruga audienta: "Daca va intalniti cu vreunul din membrii trupei, nu le spuneti, va rog, ca m-am trezit atat de devreme". Bono a atacat G8, grupul statelor celor mai industrializate, pentru ca nu si-au respectat angajamentul luat la Gleneagle in Scotia, in 2005, si nu au oferit decat jumatate din cele 50 de miliarde de dolari pe care le-au promis ca ajutor pentru Africa. Bono, unul din cei mai neasteptati diplomati imaginabili, se intalneste frecvent cu lideri mondiali cu care discuta combaterea saraciei. Marti, s-a intalnit la Pentagon cu secretarul apararii, Robert Gates, pe care a incercat sa-l convinga ca stabilitatea in Africa ar fi un castig pentru pacea lumii.