Liderii ruşi, în frunte cu preşedintele Dmitri Medvedev, şi-au exprimat scepticismul în legătură cu Occidentul, în special în legătură cu situaţia din Afganistan şi amânarea ratificării Tratatului START, la finalul summitului de la Lisabona, informează Mediafax.
NATO şi Rusia au decis aprofundarea cooperării în problema Afganistanului şi sistemului de apărare antirachetă. După ce a apreciat că perioada de tensiuni între NATO şi Rusia a trecut, Medvedev s-a declarat dezamăgit de calendarul retragerii trupelor internaţionale din Afganistan şi de reticenţa Senatului american de ratificare a Tratatului START.
„Consider că situaţia din Afganistan este departe de a fi calmă, iar asta o spun fiind moderat. Ameninţările teroriste din Afganistan sunt mari. Cum va fi soluţionată această situaţie pe viitor? Asta nu ştiu, dar am dubii”, a precizat Medvedev.
„Sper că membrii Congresului american vor da dovadă de o abordare responsabilă. Vom acţiona pe baza reciprocităţii în funcţie de ce se va întâmpla în Statele Unite. Ar fi o ruşine ca Tratatul să nu fie ratificat, pentru că, în acest caz, eforturile multor oameni în sensul reducerii tensiunilor şi relansării relaţiilor între Rusia şi SUA au fost în van”, subliniază liderul rus.
Numeroşi republicani din Senatul american blochează ratificarea noului Tratat START, semnat în aprilie de Barack Obama şi Dmitri Medvedev şi care prevede reducerea cu 30 la sută a numărului focoaselor nucleare deţinute de cele două superputeri.
În afară de criticile lui Medvedev, înalţi oficiali de la Moscova şi presa rusă şi-au exprimat scepticismul în legătură cu noţiunea de „ameninţare”, în pofida asigurărilor date de secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a subliniat că NATO şi Rusia nu constituie ameninţări una pentru cealaltă.
Ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, ar fi preferat o abordare tranşantă pe această temă. „În document, NATO declară că nu este o ameninţare pentru Rusia, dar textul nu precizează dacă NATO consideră Rusia o ameninţare”, a remarcat Rogozin.
Analiştii şi presa din Rusia sunt de părere că membri mai vechi ai Alianţei, precum Germania, ar fi preferat un angajament mai clar al NATO faţă de Rusia, subliniind însă că acest lucru nu a fost posibil pentru că politica blocului transatlantic este influenţată în prezent de noile state membre, unele foste sovietice, inclusiv de ţările baltice, care consideră Moscova inamică.
Un consilier prezidenţial rus, Serghei Prihodko, şi-a exprimat scepticismul în legătură cu invitaţia adresată Rusiei de a coopera cu NATO în domeniul apărării antirachetă.
„Implementarea acestor idei va necesita timp”, a subliniat Prihodko, insistând că Rusia trebuie tratată de NATO ca partener egal.