2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialJustitia internationala si santajul nuclear

Justitia internationala si santajul nuclear

Exemplul numarul 1: Acum vreo cinci ani, Europa a fost traversata de un frison coborat pe pantele Alpilor Austrieci. Seful popularilor de la Viena, Wolfgang Schussel, a spart tabœ-ul sistemului politic postbelic numit Proporz prin care puterea se distribuia intre populari si social-democrati si s-a aliat cu Partidul Libertatii, condus de extremistul de dreapta Jorg Haider. In vreo 20 de ani de cariera politica, Haider a facut vreo cinci declaratii care il incriminau ca antisemit si a participat la o ceremonie a veteranilor Waffen SS. Imediat, liderii europeni au deplans incidentul si au intrerupt orice legaturi cu guvernul de la Viena, creand ceea ce s-a numit un „cordon sanitar” in jurul Austriei, care nu a fost ridicat decat dupa retragerea lui Haider.
Exemplul numarul 2: Este cunoscut de-acum scandalul inchisorilor secrete ale CIA. Washington Post a dezvaluit ca CIA conduce o retea de inchisori secrete pe trei continente, inclusiv in Europa de Est. Organizatia pentru apararea drepturilor omului, Human Rights Watch, a prins informatia din zbor si a nominalizat – acum stim – fara probe Romania si Polonia. Imediat, in Europa s-a pornit furtuna. Consiliul Europei a declansat o ancheta. Cele doua tari au fost amenintate cu sanctiuni serioase, Romania vazandu-si periclitata chiar aderarea la UE in 2007. Si acum, sa comparam: In luna octombrie, presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad, a declarat ca Israelul ar trebui sters de pe harta. Reactiile oficialilor europeni s-au rezumat la declaratii de condamnare si atat. Nici un fel de retragere de ambasadori, de intrerupere a relatiilor diplomatice etc.
Saptamana trecuta, acelasi Ahmadinejad a recidivat, calificand Holocaustul drept „un mit” asezat de Occident deasupra lui Dumnezeu si le-a sugerat sa mute Israelul in Germania, Austria, Canada sau Alaska. Din nou, nici o reactie concreta din partea liderilor europeni. Tot saptamana trecuta, Human Rights Watch a publicat un raport in care solicita declansarea unor anchete asupra ministrului iranian al serviciilor secrete, Gholamhossein Mohaseni, si ministrului de interne, Mostafa Pourmohammadi, care, in perioada 1987-1999 „s-au angajat sistematic in uciderea extrajudiciara (a se citi „asasinarea”, n.n.) a personalitatilor de opozitie, activistilor politici si intelectualilor”. A auzit cineva vreo reactie?
In schimb, ieri s-au reluat la Viena negocierile dintre Iran, pe de o parte, si UE-3 (Franta, Marea Britanie si Germania) pe de alta, pe marginea dosarului nuclear iranian. Teheranul s-a prezentat la discutii de pe pozitii de forta, declarand ca doreste sa i se recunoasca dreptul de a imbogati uraniu pe propriul teritoriu. Scurt.
Duminica trecuta, Ahmadinejad a tinut un discurs in care a afirmat ca Republica islamica s-a consacrat ca „lider al lumii musulmane in iminenta ciocnire a civilizatiilor”. Dupa Ahmadinejad, Teheranul ar fi castigat deja prima runda in fata „arogantelor puteri cruciato-sioniste” cand a fortat trio-ul european „sa se intoarca cu coada intre picioare” la negocieri. Justitia internationala este un mit atata vreme cat santajul nuclear functioneaza.

Cele mai citite

Proteste în mai multe județe: Polițiștii au ieșit din nou în stradă, împotriva reducerilor salariale

Manifestările includ pichetarea sediilor instituțiilor, marșuri pe străzile orașelor și proteste organizate încă de dimineață Sute de polițiști din întreaga țară protestează față de reducerea...

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...
Ultima oră
Pe aceeași temă