-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialIti multumim, Gazprom iubit!

Iti multumim, Gazprom iubit!

Cand e gerul mai crancen si gazul pe teava mai rarefiat, ce poti face, ca locuitor al unei tari europene ce a incheiat un contract exorbitant cu Gazprom, decat sa speri ca la vara va fi cald, contractul va fi reziliat, iar Europa va gasi surse alternative de energie? O astfel de iluzie este impartasita, probabil, in aceste zile friguroase de milioane de oameni din estul si vestul continentului, ceea ce nu inseamna ca este mai mult decat o iluzie. Iata, de pilda, o stire difuzata de agentia „Rusia la zi”, dar care a trecut neobservata in dardaiala generala: „Rusia intentioneaza sa faca sapaturi pe Luna in cautarea unui combustibil rar, pana in anul 2020, prin crearea unei baze si a unei legaturi de transport permanente. "Intentionam sa construim o baza permanenta pe Luna pana in anul 2015, iar pana in 2020 vom incepe livrarea la scara industriala a izotopului Heliu-3", a precizat Nikolai Sevastianov, seful Corporatiei Spatiale Energhia”. In stire se mai spune ca Heliu-3, abundent pe Luna, nu exista pe Pamant. Ca este considerat combustibilul ideal, deoarece este puternic si nu polueaza. Si ca poate fi folosit in fuziunea nucleara.
Asadar, spre deosebire de cei ce doar viseaza la energii alternative, rusii le-au gasit deja si se pregatesc sa inlocuiasca gazul cu Heliu-3 si Gazpromul cu Energhia. Doar monopolul ar fi acelasi.
Razbiti de frigul de afara si din locuintele intunecoase si neincalzite, georgienii stiu cel mai bine ce inseamna sa depinzi in materie de energie de Maica Rusie si de temutul ei stapan, poreclit Gas-Putin. Exploziile la gazoductul principal si la o linie de inalta tensiune – puse de conducerea de la Tbilisi pe seama Moscovei – i-au adus pe locuitorii tarii de obarsie a lui Stalin in fata unui test de rezistenta biologica. „Acum, cand mare parte a tarii nu are electricitate si casele noastre nu sunt incalzite, doresc sa spun ca Georgia nu va cadea niciodata in genunchi. Poporul georgian a supravietuit unor vremuri mult mai dure si va surprinde inca o data Rusia si intreaga lume”, a declarat presedintele Mihail Saakasvili. Ca un facut, mai multe regiuni din Cecenia, intre care si capitala Groznai, au fost private de gaze naturale, din cauza unei asa-zise „scurgeri” la un gazoduct. Vechiul conflict capata astfel forme noi, adecvate secolului XXI.
Despre monopolul rusesc in materie de energie pot povesti si ucrainenii, care, spre iritarea Gazpromului, au ajuns sa „intepe” conducta cu pretiosul combustibil mai ceva decat hotii de benzina de la portile Orientului. In tara vecina, mortii de frig se numara cu sutele, in conditiile in care peste 150.000 de oameni sunt lipsiti de agent termic in locuinte, la un ger de minus 40 de grade.
Problemele intampinate de Romania, Turcia (mai nou) ori chiar de state vestice nu fac decat sa completeze tabloul in care apar un chip (cel al lui Putin) si un zgarie-nori (sediul Gazprom). Cu sursele alternative de energie tot in mana Moscovei, Europei nu-i va ramane de facut decat sa traduca si sa reinterpreteze vechiul cantecel ce se facea auzit pe la noi in „epoca de aur”: „Iti multumim partid iubit/Ca ne-ai calit!”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă