15.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecial"Italia nu mai are timp!"

„Italia nu mai are timp!”

» Pentru a treia oara premier al Italiei, Silvio Berlusconi a prezentat ieri in parlament prioritatile viitorului guvern de dreapta, printre care se numara cresterea economica si reforma administrativa.

Intr-un discurs de aproape 30 de minute, Berlusconi a promis sa scoata Italia din actuala stare de deznadejde si s-o puna pe picioare si a facut din reluarea unei cresteri economice robuste cheia "ridicarii" Italiei. Previziunile privind cresterea Produsului Intern Brut situeaza Italia in coada listei tarilor europene, unii analisti estimand ca tara ar putea intra foarte curand in recesiune. "Italia nu mai are timp sa astepte!", a avertizat premierul.

Printre masurile evocate, Berlusconi a promis reducerea impozitelor pe terenuri si reducerea impozitelor asupra orelor suplimentare.
In paralel, guvernul de dreapta are in vedere reducerea birocratiei, descentralizarea prin acordarea unei libertati mai mari regiunilor in privinta taxelor si impozitelor locale. Totodata, Berlusconi doreste sporirea puterilor prim-ministrului, reducerea numarului de parlamentari (aproape 1.000 in prezent) si reducerea administratiei locale.
Desi dispune de o majoritate confortabila, Berlusconi stie ca pentru a pune in practica aceste reforme are nevoie de voturile opozitiei de stanga si, de aceea, discursul sau a fost considerat de comentatorii italieni drept unul neobisnuit de conciliant. Il Cavaliere i-a lasat pe toti cu gura cascata cand a recunoscut ca "guvernul din umbra" al liderului socialist Walter Veltroni constituie "un ajutor" pentru cabinetul sau.

CAVALERISM
» Ius primae noctis
Presa de scandal nu a intarziat sa constate ca lui Berlusconi, 71 de ani, ii cam place sa fie inconjurat de femei frumoase. Noul ministru al egalitatii de sanse este Mara Carfagna, 32 de ani, o femeie superba pe care cotidianul german Bild a numit-o "cel mai frumos ministru din lume". N-are concurenta, a recunoscut si britanicul The Independent, cel putin nu la Westminster. Anul trecut, Berlusconi a fost auzit marturisindu-i Marei Carfagna, in apropierea unui microfon deschis, ca s-ar insura cu ea imediat daca n-ar avea deja o sotie, iar intr-o intrunire politica a tinut sa-i reaminteasca faptul ca "printre regulile care se aplica in partidul Forza Italia se afla si ius primae noctis", dreptul medieval al seniorului de a se culca cu sotiile vasalilor sai in prima noapte a casatoriei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă