3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialItalia: afaceri cu "nave otravite"

Italia: afaceri cu „nave otravite”

» In Italia s-a reaprins scandalul traficului cu deseuri contaminate, dupa descoperirea unei epave pline cu butoaie radioactive in largul Calabriei, Bruxelles-ul semnaland la randul sau ingrijorarea fata de amploarea traficului cu deseuri contaminate.

Descoperirea "epavei otravite" a readus in atentie afacerile murdare ale "ecomafiei". Procurorul Francesco Neri a reperat cel putin 180 de ambarcatiuni cu deseuri toxice pe care crima organizata, in special mafia calabreza, ‘Ndrangheta, le-a scufundat in largul coastelor Marii Tireniene, in Canalul Siciliei si in sudul Adriaticii. Punerea sub ascultare a telefoanelor unor mafioti a confirmat activitatea intensa a Mafiei, in ultimele doua decenii, in domeniul deseurilor industriale, transformand Mediterana intr-un cimitir al toxinelor.

Alarmati de un posibil dezastru ecologic pescarii si liderii politici din Calabria au protestat, primarii au mers marti la Roma, presand guvernul sa actioneze urgent, iar Bruxelles-ul s-a alaturat imediat, exprimand ingrijorarea UE. Autoritatile italiene au decis trimiterea in zona a unei echipe de cercetare pe nava "Mare Oceano", epava a carei identitate este inca neclara devenind inconfortabila pentru premierul Silvio Berlusconi, care a relansat in Italia industria nucleara dupa un moratoriu de 22 de ani. Cu sonare si harti, echipa a promis ca pana vineri misterul va fi solutionat, urmand a identifica daca este vorba despre epava "Kunsky". Ancheta a fost relansata de conducerea calabreza anti-Mafia. Potrivit dezvaluirilor lui Francesco Fonti, un mafiot pocait din ‘Ndrangheta in 2005, "Kunsky", incarcata cu deseuri radioactive din Norvegia, ar fi fost scufundata in largul Italiei, asemenea altor zeci de vase folosite de mafie, implicata in acest trafic din anii ’90.

 

Descriind procedeele "ecomafiei" in publicatii din Italia, Fonti arata ca banii proveneau din strainatate, din Elvetia, Singapore, Cipru si Liechtenstein – sume intre 3 si 30 miliarde lire italiene (vorbim despre anii pre-euro), dupa periculozitatea incarcaturii. Pentru suma cea mai mare, mafiotul a dat exemplul unei incarcaturi de 6.000 de bidoane cu deseuri radioactive. Destinatiile: cel mai adesea Somalia, dar si Nigeria, Kenya, Congo si Mozambic, iar rutele erau ocolitoare.

Mafia profita si transporta o incarcatura paralela – arme. Fonti a declarat ca era in contact cu "oameni de la varful DC (democrat-crestinii italieni) si PSI (partidul socialist). Personal, am intalnit cativa ministri de atunci". si a oferit nume, demonstrand ca traficul toxinelor era o "afacere profitabila" nu numai pentru Mafie, ci si pentru oameni din guvern si din serviciile secrete. Mafia italiana a fost platita generos in ultimii 25 de ani pentru a scufunda in mare sau a transporta in Somalia, Kenya si vestul Africii deseuri otravitoare de la companii chimice si farmaceutice din Italia, Germania, Elvetia si Rusia.

» Mari contaminate
De ani de zile, asociatiile ecologiste si presa denunta practica mafiota inca din anii ’90 constand in scufundarea navelor incarcate cu deseuri toxice, refuzate de porturile mediteraneene.
Otravirea sistematica a marii de-a lungul coastei calabreze si transportarea la sol a unor incarcaturi de pe epave au dus la cresterea in zona a numarului de imbolnaviri de cancer. Descoperirea epavei – posibil "Kunsky" – este o prima etapa a unui scandal ce poate lua intorsaturi urate. "Kunsky" este doar una dintre cele 32 de ambarcatiuni scufundate de mafie in Mediterana, avand la bord produse toxice, ca thorium-234, cesium-137, plutoniu, mercur sau sulfat de amoniu…

Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă