3 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialInsulele discordiei distrug relaţia Beijing-Tokio

Insulele discordiei distrug relaţia Beijing-Tokio

Sute de manifestanţi chinezi au defilat în mai multe oraşe, pe fondul disputei teritoriale dintre Beijing şi Tokio  privind insulele Diaoyu-Senkaku. Siturile Toyota şi Panasonic au fost atacate, iar Japonia a cerut Chinei să protejeze cetăţenii şi întreprinderile nipone.

 

Marile întreprinderi nipone prezente în China au închis luni uzinele şi au cerut angajaţilor lor expatriaţi să rămână acasă din cauza protestelor din ce în ce mai violente care au loc de două zile în mai multe oraşe chineze în urma disputei teritoriale legate de insulele din Marea Chinei de Est revendicate de ambele puteri asiatice. Este cea mai gravă escaladare a sentimentelor antijaponeze în China, reflectată în manifestaţiile din weekend şi de atacurile violente contra întreprinderilor nipone cum sunt constructorii de automobile Toyota şi Honda, forţând japonezii înspăimântaţi să rămână închişi în locuinţe. Ministerul chinez de Externe a anunţat că se iau măsuri de protejare a cetăţenilor şi întreprinderilor nipone şi a cerut manifestanţilor să respecte legea. „Consecinţele grave ale achiziţionării ilegale din partea Japoniei a insulelor Diaoyu (Senkaku, pentru niponi) sunt în constantă creştere şi responsabilitatea va trebui asumată de Japonia.”

China şi Japonia, care au înregistrat un comerţ bilateral de 345 miliarde dolari anul trecut, îşi dispută un grup de insule nelocuite în Marea Chinei de Est – Diaoyu-Senkaku -, un diferend ce datează de multă vreme, dar care a reizbucnit săptămâna trecută după ce guvernul de la Tokio a decis să cumpere trei dintre ele de la un proprietar privat nipon. Micul arhipelag care reprezintă obiectul litigiului este revendicat şi de Taiwan. Se estimează că zona ar fi bogată în zăcăminte de petrol şi gaz şi, în plus, insulele se află pe rute marine internaţionale.

Furie antiniponă

Mişcarea a înfuriat Beijingul, care a trimis în zonă şase nave de supraveghere. Luni, o flotilă de circa 1.000 de ambarcaţiuni chineze de pescuit s-a îndreptat spre insule pentru a patrula în jurul lor şi a revendica astfel apartenenţa la China. În week-end, protestatarii chinezi au vizat misiunile diplomatice nipone, dar şi magazine, restaurante şi concesionarii de automobile în cel puţin cinci oraşe.  Duminică, poliţia chineză a intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa miile de nemulţumiţi instalaţi pe un bulevard din Shenzhen, lângă Hong Kong, şi la Beijing a ţinut la distanţă de ambasada Japoniei protestatarii care cereau boicotarea produselor nipone.Toyota şi Honda au declarat că incendiile au distrus grav magazinele lor în oraşul Qingdao. Grupul Panasonic a anunţat că una dintre uzinele sale a fost sabotată de muncitorii chinezi şi rămâne închisă până marţi – Tokio temându-se că aniversarea ocupaţiei nipone din 1931 a unor zone ale Chinei continentale ar putea declanşa o nouă izbucnire a sentimentelor antinipone. De altfel, autorităţile de la Tokio
şi-au avertizat cetăţenii în legătură cu manifestaţiile ce vor avea loc marţi la scară mare în China şi numeroase şcoli japoneze din această ţară, inclusiv din Beijing şi Shanghai, şi-au anulat cursurile.

SUA, imparţiale

Actualele conflicte teritoriale din Asia-Pacific, în special dintre China şi mai multe state din regiune, ar putea declanşa un război dacă guvernele implicate continuă „provocările” şi „acest conflict ar putea să se extindă”, a declarat secretarul american al Apărării, Leon Panetta, aflat ieri la Tokio.

Turneul său asiatic prevede şi o vizită în China, pe fondul tensiunilor tot mai intense dintre cele două mari puteri asiatice. Panetta a declarat că Statele Unite îşi vor ţine obligaţiile convenţionale de securitate faţă de Japonia, dar nu vor lua apărarea nici unei părţi, şi a făcut apel la calm şi reţinere.

Presa oficială chineză evoca ieri ameninţarea cu sancţiuni economice contra Japoniei dacă diferendul din jurul insulelor Senkaku nu se soluţionează. Cotidianul Poporului, ziar al Partidului Comunist, prevenea că Japonia riscă să se confunte cu un nou „deceniu pierdut” de stagnare economică şi, dacă Beijingul va decide să recurgă la aceste sancţiuni, ar putea chiar „să se pregătească să revină înapoi cu 20 de ani”.  Text Box:

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă