3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialInflatia din Bulgaria a crescut la 8,4% in luna iulie, in urma...

Inflatia din Bulgaria a crescut la 8,4% in luna iulie, in urma secetei

Seceta puternica din Bulgaria a determinat cresterea inflatiei anualizate la 8,4% in iulie, de la 5,6% in luna anterioara, pe fondul efectelor negative existente la nivelul culturilor agricole, transmite Reuters, consultata de Mediafax.

Preturile de consum au urcat cu 2,2%, in raport cu luna iunie, dupa o scadere de 0,4% inregistrata in luna anteriora, evolutie explicata de majorarea preturilor alimentelor cu 3,9%.

"Este o crestere foarte mare, fara precedent. (…) Ultima modificare pozitiva a preturilor in luna iulie a avut loc in anul 2000", a declarat Agata Urbanska, economist la divizia Wholesale Banking Europea grupului ING.

Simon Quijano-Evans, de la Bank Austria, apreciaza, de asemenea, ca evolutia este suprinzatoare, in conditiile in care analistul estima o inflatie de 7,1%.

Avansul a fost sustinut de cresterile de preturi pentru faina, paine, carne de pui, produse lactate, fructe si legume, potrivit datelor biroului local de statistica.

Seceta a redus cu 35% recolta de grau din Bulgaria si a afectat, probabil, 60% din culturile de porumb, ceea ce determina majorarea preturilor cerealelor si a unor produse alimentare.

Preturile serviciilor au crescut cu 2,7% in iulie, fata de luna anterioara, in vreme ce costurile de achizitie ale produselor non-alimentare s-au mentinut stabile.

Guvernul prognozeaza o inflatie de 3,4%, la sfarsitul acestui an, dar analistii anticipeaza ca tinta va fi depasita, in contextul secetei.
Urbanska a revizuit in crestere estimarea proprie privind inflatia la sfarsitul anului 2007, de la 5% la 8%, iar Quijano-Evans anticipeaza un avans al preturilor de 6,5-7%.

Cu toate acestea, analistii apreciaza ca situatia nu reprezinta un motiv de ingrijorare, intrucat vremea calda este o problema la nivelul intregii Europe de Sud-Est, iar cresterea preturilor se va incetini, probabil, anul viitor.

Bulgaria a incheiat anul 2006 cu o inflatie de 6,5%, principala provocare consemnata de statul est-european in vederea adoptarii monedei euro, in conditiile in care indeplineste celelalte patru criterii.

Cresterea inflatiei va exercita presiuni suplimentare asupra guvernului, pentru efectuarea de noi majori salariale si de pensii in sectorul public, ceea ce ar putea sustine avansul consumului, determinand cresterea importurilor si a deficitului de cont curent. Guvernul a majorat pensiile si salariile cu 10% in acest an, intentionand sa realizeze o crestere similara in 2008.

Deficitul contului curent a crescut la 2,84 miliarde de euro in prima jumatate a anului, echivalentul a 10,6% din Produsul Intern Brut (PIB), in urma avansului importurilor. Autoritatile de la Sofia anticipeaza un deficit de cont curent de 18% din PIB in 2007, de la 15,8% anul trecut, dar analistii prognozeaza un dezechilibru mai accentuat.

Pe de alta parte, Bulgaria are deja una din cele mai stricte politici fiscale din Europa, urmarind obtinerea unui excedent bugetar de 2,3% in acest an si a unui sold similar in 2008.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă