Bătălia pentru prezidenţialele de anul viitor a început în SUA şi cele două tabere adverse, democraţii şi republicanii, continuă să se confrunte în Congres.
În ajunul unui important discurs al preşedintelui Barack Obama privind piaţa muncii, candidaţii la primarele republicane pentru învestirea candidatului la prezidenţialele de anul viitor s-au înfruntat în special pe probleme economice, în cadrul unei dezbateri televizate care a avut loc miercuri seară în California. „Americanii sunt în căutarea cuiva care să repună această ţara la muncă” a declarat Rick Perry, guvernatorul conservator al texasului, aflat în fruntea sondajelor pentru primare. Moderatul Mitt Romney, fost guvernator al statului Massachusetts şi învestitor multimiliardar, şi-a evidenţiat performanţele ca om de afaceri afirmând că a contribuit la crearea de mii de locuri de muncă.
În două sondaje recente, Perry, care a intrat în cursa pentru investitura republicană abia la jumătatea lunii august şi deci a participat la prima dezbatere, îl devansează pe Romney cu 38% contra 23% în sondajul NBC News/Wall Street Journal şi cu 27% contra 22% în cel al Washington Post/ABC News.
A fost a treia dezbatere între candidaţii republicani pentru alegerile din 2012, partidul având până acum opt candidaţi – şapte bărbaţi (Romney, Perry, Paul, Gingrich, Huntsman, Santorum şi Caine) şi o femeie, Michele Bachmann, reprezentanta statului Minnesota şi a aripii ultra-conservatoare a republicanilor, mişcarea Tea Party.
Pentru guvernatorul Texasului, Rick Perry, ultimul intrat în cursă, a fost prima dezbatere cu adversarii săi direcţi. În cele două precedente dezbateri importante, cel care s-a evidenţiat a fost Mitt Romney.
Miza celei de-a treia dezbateri a fost aflarea prestaţiei lui Perry, care s-a detaşat larg apărând ca o vedetă şi de acum îl devansează pe Romney în sondaje. Verdictul mass-media este că Romney şi Perry sunt pe primele locuri, Michele Bachmann s-a situat în spatele acestui duo, Ron Paul a făcut o figură bună, ex-guvernatorul statului Utah şi centristul Jon Huntsman a realizat cea mai bună prestaţie de până acum, în timp ce Newt Gingrich, Rick Santorum şi Herman Caine păreau în afara jocului. Perry s-a arătat un candidat cu greutate, un republican în ascensiune. Încet dar sigur. În tabăra sa, Romney rămâne pretendentul cel mai susceptibil de a-l detrona pe Obama dar guvernatorul Texasului a marcat puncte. Fost pilot al US Air Force, ales guvernator în 2000 apoi reales, cu o frizură impecabilă, o Biblie ca suport indispensabil când îi cere lui Dumnezeu să „ghideze” preşedintele american şi o economie texană puternică, Perry sperâ să urmeze paşii lui george W Bush, din Texas până la Casa Albă.
Ostilitate
Preşedintele Obama a propus ieri în Congres injectarea a 300 miliarde de dolari în economia americană pentru a lupta contra şomajului rămas ridicat. Rezolvarea şomajului este o miză majoră pentru bilanţul său la 14 luni distanţă de prezidenţialele din 2012 unde se prezintă pentru un nou mandat din partea democraţilor. El trebuie să convingă o Cameră a Reprezentanţilor majoritar republicană, dar aceştia şi-au pregătit deja armele, reproşându-i că nu au fost invitaţi în prealabil să dezbată măsurile pe care le anunţă. Mulţi dintre republicani au anunţat că nu vor asista la discursul preşedintelui în Congres. Liderul minorităţii republicane din Senat,Mitch McConnell declara: „nu mă îndoiasc că prşedintele va propune multe lucruri bune sau că le va califica bipartizane. Sunt sigur că, în ansamblu, ele vor aborda acelaşi model sortit eşecului”. Războiul legat de ridicarea plafonului datoriei publice nu s-a şters din memoria republicanilor şi degradarea notei americane îl costă scump pe Obama.
>> Încrederea americanilor în capacităţile preşedintelui de a redresa economia scade din lună în lună, la fel şi cota de popularitate, aflată la doar 44% într-un sondaj al NBC News/Wall Street Journal.