-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialImposibila izolare a Hamas

Imposibila izolare a Hamas

Vizita de trei zile pe care liderii miscarii islamiste palestiniene Hamas au inceput-o ieri la Moscova, la invitatia presedintelui rus Vladimir Putin, este un eveniment prin ea insasi.
Indiferent de rezultate, indiferent daca Hamas isi va modera sau nu pozitia fata de Israel dupa aceasta vizita, simpla prezenta la Moscova a diriguitorilor acestei miscari arata doua lucruri. Mai intai, ca Rusia doreste sa se impuna ca mediator in problemele Orientului Mijlociu. Apoi ca, in ciuda stradaniilor americano-israeliene, Hamas nu a fost izolata total pe plan international.
In ceea ce priveste ambitia Rusiei de a influenta evenimentele din Orientul Mijlociu, ea nu este noua. Uniunea Sovietica Ð despre care o veche butada spunea ca se invecineaza cu cine vrea ea Ð a avut colaborari fructuoase in plan politic si mai ales militar cu regimuri din involburata regiune. Dezmembrarea lagarului socialist si revolutiile colorate din imprejurimi altadata sigure, unde pana de curand lumina nu venea decat de la Rasarit, au pus diplomatia rusa intr-o lunga si frustranta defensiva. Vizita Hamas, ca si negocierile cu Iranul pe marginea programului sau nuclear sunt semne ca Moscova revine in ofensiva. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, care s-a intalnit ieri cu seful biroului politic al Hamas, Khaled Meshaal, declara intr-un interviu ca „Rusia este pregatita sa joace un rol de „punte” intre Occident si lumea islamica”, ca tara sa „nu va juca rolul unui stat implicat intr-un „razboi rece” al civilizatiilor”.
Pentru Hamas, insusi drumul la Moscova este un mare succes, ca si posibilitatea de a avea, in premiera, contacte la un nivel diplomatic atat de inalt. Ajuns in capitala rusa, Meshaal lasa sa se inteleaga ca gruparea sa va ramane intransigenta in problema recunoasterii statului Israel, pe care l-a acuzat de nerespectarea Foii de parcurs. Aceasta desi ambasadorul palestinian la Moscova si-a exprimat speranta ca Hamas isi va schimba pozitia fata de Israel, „in interesul poporului palestinian”.
In acest timp, SUA insista pentru izolarea financiara si politica a miscarii islamiste, in ideea ca aceasta va avea „enorme dificultati” in a guverna, dupa cum declara subsecretarul de stat pentru Orientul Mijlo-ciu, David Welch. Usor de spus, greu de facut. Dupa Rusia, si Africa de Sud a anuntat ca ii va invita la dialog pe liderii Hamas. Iar o serie de tari arabe s-au declarat gata de a sprijini financiar Autoritatea Palestiniana. Chiar si ex-presedintele american Jimmy Carter, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, afirma ca palestinienii nu trebuie pedepsiti pentru alegerea lor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă