Daca imediat dupa Anul Nou criza ruso-ucraineana a produs o reducere a livrarilor de gaz rusesc catre Europa, acum temperaturile cuprinse intre -30 si -50 de grade Celsius care se inregistreaza in Rusia au determinat o noua criza a livrarilor de gaze naturale catre tarile europene. Ca urmare a cresterii enorme a cererii interne, compania rusa Gazprom nu mai poate face fata obligatiilor la export, astfel ca livrarile de gaz rusesc catre Europa au scazut dramatic. Cele mai afectate tari sunt Ungaria si Bosnia, unde livrarile au scazut cu 25%, Austria 5% si Italia 5%. In Italia, „vanele” la consumatorii industriali au fost inchise, iar guvernul a fost nevoit sa recurga la rezervele strategice. Ministrul industriilor, Claudio Scajola, i-a convocat ieri de urgenta la Roma pe sefii principalelor companii de gaze si electricitate pentru a analiza situatia rezervelor energetice.
A scazut presiunea gazelor si in Romania
La Bucuresti, Ministerul Economiei a difuzat miercuri un comunicat in care afirma ca nu s-au inregistrat probleme in alimentarea cu gaze naturale. Totusi, ministerul a informat ca la punctul de primire Isaccea s-a inregistrat o diminuare a fluxului orar de 4%, iar la punctul de primire Mediesu Aurit au existat probleme de presiune si debit. Romania importa anual din Rusia in jur de 5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, adica aproximativ o treime din consum.
Gazprom a anuntat prin vocea vicepresedintelui sau, Alexander Medvedev, ca „face totul pentru a garanta securitatea livrarilor de gaze catre Europa si onorarea contractelor”, dar, pe de alta parte, a recunoscut ca nu face fata cererii interne, care a crescut cu 40% din cauza valului de frig neobisnuit chiar si pentru Rusia. Premierul rus, Mihail Fradkov, a anuntat ieri ca guvernul de la Moscova va ajuta Gazprom sa se achite de obligatii.
La Londra, specialistii au estimat ca, in conditiile in care frigul aprig din Siberia va continua, se asteapta o crestere semnificativa a pretului la gazele naturale. Deja gazele contractate pentru luna februarie sunt mai scumpe cu 16%, afirma cotidianul londonez The Times.