Sosit pentru a saptea oara la Washington in calitate de sef de guvern, cancelarul german Gerhard Schroder a discutat ieri impreuna cu presedintele SUA, George W. Bush, aspecte legate de reforma ONU, de situatia din Iran si Irak, precum si unele chestiuni economice in vederea stabilirii agendei summitului G8 de luna viitoare din Scotia.
Cum relatia dintre cei doi lideri nu este in continuare cea mai buna, delegatia germana a urmarit cu atentie fiecare gest al gazdelor americane. Pe cand locul cazarii (Blair House) si cele trei ore puse la dispozitie de catre presedintele american erau cotate drept semne bune, lipsa unor inalti responsabili ai SUA la aeroport aducea totusi aminte de faptul ca relatiile dintre cele doua tari inca nu s-au normalizat complet. Hotarat pentru ca vizita sa sa nu para una de „ramas bun”, cancelarul Schroder si-a reiterat inainte de decolare intentia de a discuta „cu toata prietenia” despre necesitatea unei grabnice reforme a ONU si a Consiliului de Securitate, in cadrul caruia Germania isi doreste cu ardoare un loc permanent. „Atrag atentia ca dezbaterile (asupra reformei ONU) dureaza de mai bine de 15 ani si este timpul ca ele sa fie odata incheiate”, a declarat Schroder postului public de televiziune ARD. Realista, delegatia germana a indicat insa ca nu se astepta ieri la o decizie ad-hoc si definitiva din partea autoritatilor de la Washington in aceasta chestiune. Statele Unite s-au pronuntat pana acum impotriva unei largiri drastice a Consiliului, declarandu-si explicit sprijinul doar fata de Japonia.
Pe agenda discutiilor mai erau cuprinse criza europeana, dar si situatia din Irak si Iran. Conform analistilor americani, la Washington aparusera unele temeri legate de o eventuala „renastere” a vechii disensiuni dintre cei doi lideri pe tema Irakului – avand in vedere ca in Germania campania electorala bate la usa. Cat despre situatia din Iran si tinand cont de rezultatul alegerilor prezidentiale, cancelarul german a aratat ca doreste sa supuna atentiei presedintelui SUA un plan de „ofensiva” europeana in vederea continuarii negocierilor legate de criza programului nuclear iranian.
Cu toate ca nici una dintre cele doua parti nu a indicat asa ceva, analistii se asteptau ca si anticipatele germane sa faca obiectul discutiilor. Cum sansele lui Schroder de a fi reales sunt bine cunoscute la Washington, se poate porni de la ideea ca „good bye”-ul de ieri va fi fost unul definitiv pentru cancelar.