-1.3 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialGuvernul japonez a ordonat un control la toate reactoarele nucleare din ţară

Guvernul japonez a ordonat un control la toate reactoarele nucleare din ţară

Guvernul japonez a ordonat miercuri un control urgent la toate reactoarele nucleare din ţară, pentru a se asigura că nu se vor confrunta, la un moment dat, cu aceleaşi avarii cu care se confruntă centrala nucleară Fukushima, după cutremurul urmat de un tsunami la 11 martie, relatează Mediafax.

 

O scrisoare în acest sens, dată publicităţii, a fost adresată de ministrul Economiei, Comerţului şi Industriei, Banri Kaieda, preşedinţilor-directori generali ai celor nouă companii regionale de electricitate din Japonia, dar şi altor doi exploatanţi de centrale nucleare.

Japonia deţine peste 50 de reactoare nucleare, toate situate la malul mării, în contextul în care întreg arhipelagul este ameninţat de cutremure.

Centrala Fukushima Daiichi (numărul 1), în nord-est, se confruntă cu o situaţie extremă, alimentarea cu electricitate fiind întreruptă de cutremurul urmat de un tsunami devastator, grupurile electrogene fiind inundate, iar dispozitivele de răcire scoase din serviciu, totul antrenând o supraîncălzire a combustibilului, explozii şi emanaţii radioactive.

După studierea mecanismelor şi lacunelor care au condus la această catastrofă, Ministerul Economiei, Comerţului şi Industriei cere ca toate reactoarele nucleare în funcţiune să fie controlate rapid şi să fie luate măsuri pentru reducerea riscurilor de repetare a acestui tip de accident.

În ceea ce priveşte instalaţiile care, în prezent, sunt oprite sau se află în construcţie, ele nu vor putea fi exploatate fără să fie controlate, a declarat ministrul Industriei, Banri Kaieda, într-o conferinţă de presă, parţial televizată.

În plus, ministrul cere efectuarea de exerciţii pentru antrenarea unor echipe de intervenţie în acest tip de situaţii de urgenţă.

De asemenea, se vor lua măsuri pentru securizarea surselor de alimentare cu energie electrică de urgenţă, dar şi a mijoacelor de răcire a combustibililor nucleari, în special în bazinele pentru dezactivare.

Ministrul a insistat asupra faptului că Japonia poate renunţa dificil la electricitatea de origine nucleară, având în vedere nevoile sale şi absenţa resurselor.

„Electricitatea de origine nucleară reprezintă până la 30 la sută din producţia Japoniei”, a precizat el.

Oprirea a peste 12 reactoare, după cutremurul de la 11 martie, obligă compania Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei Fukushima, care alimentează capitala, să efectueze întreruperi programate de alimentare cu energie electrică şi să impună utilizatorilor să îşi limiteze consumul.

Cele mai citite

Radu Drăgușin, criticat dur de fanii lui Tottenham după înfrângerea cu Newcastle!

Românul, schimbat la pauză, a fost notat cu 2,5 de presa engleză. Eroarea lui Drăgușin, decisivă în eșecul lui Tottenham Tottenham a început cu stângul anul...

Șoc pe scena politică: Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale

Crin Antonescu a anunțat sâmbătă seara, la Digi24, că a suspendat unilateral acordul prin care a fost numit candidat al coaliției. Crin Antonescu a afirmat...

Biden a trimis Congresului SUA spre aprobare un ajutor militar de 8 miliarde de dolari pentru Israel

Administraţia Biden a notificat Congresul SUA despre un acord de 8 miliarde de dolari cu Israelul, transmite Axios. Pachetul include rachete AIM-120C-8 AMRAAM, lovituri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă