16.3 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialGaddafi vrea să convingă Occidentul să-i lase puterea fiului său Saif

Gaddafi vrea să convingă Occidentul să-i lase puterea fiului său Saif

Colonelul Muammar Gaddafi încearcă să convingă puterile occidentale să accepte un plan prin care, în schimbul încetării focului, să-i cedeze puterea fiului său, Saif al-Islam, pentru o perioadă de tranziţie de doi până la trei ani, au declarat surse libiene şi arabe citate de NewsIn.

Potrivit Asharq al-Awsat, oamenii lui Gaddafi au discutat în secret această propunere cu SUA şi câteva ţări arabe.

Saif al-Islam Gaddafi însuşi a avut mai multe întâlniri secrete cu oficiali din guvernele francez şi britanic, cu care a discutat ideea înlocuirii tatălui său pentru o perioadă de tranziţie de doi-trei ani, în schimbul unei încetări complete a focului şi a iniţierii de negocieri cu rebelii. Totodată, el a dorit să obţină garanţii că familia Gaddafi obţine imunitate juridică şi nu va fi pusă sub acuzare sub nicio formă.

Perioada de tranziţie în care ar conduce Saif al-Islam Gaddafi ar urma să transforme Libia dintr-un stat „revoluţionar” într-unul democratic, care se bucură de libertăţi publice şi economice.

Saif al-Islam Gaddafi nu a mai fost văzut în public de aproape o săptămână, dar cotidianul panarab a aflat că acesta a fost în contact cu oficiali din guvernele american, britanic şi italian, cărora a încercat să le prezinte planul.

Ministrul de externe al Italiei, Franco Frattini, a anunţat, de altfel, că ţara sa va prezenta un plan diplomatic comun cu Germania, marţi, la reuniunea de la Londra. Şi Franţa a anunţat că are o propunere comună cu Marea Britanie vizând o soluţie pentru Libia.

Întrebat despre oferta ca Saif al-Islam Gaddafi să conducă Libia în perioada de tranziţie către democraţie, un reprezentant al rebelilor din Consiliul Naţional de Tranziţie a declarat pentru Asharq al-Awsat că „aceasta este o manevră politică„, la care opoziţia nu va participa în niciun fel. „Dacă Gaddafi vrea o soluţie, atunci ar trebui să lase puterea imediat. Altfel, să ne aştepte să venim după el la cartierul lui general, fie în Sirt, fie la Tripoli”, a declarat reprezentantul rebelilor, în opinia căruia Saif nu este decât „o prelungire” a tatălui său.

Cele mai citite

Portugalia: Trei pompieri au murit într-un incendiu care a mistuit o pădure

În Portugalia, trei pompieri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu care a răvășit o pădure din partea de nord a țării. De câteva...

Se scoate la licitație un tronson al unui drum de mare viteză

Un nou tronson din drumul expres Târgu Jiu - Filiași a fost scos la licitație de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...
Ultima oră
Pe aceeași temă