Mai 1968-martie 2006. Aceeasi poveste: sute de mii de tineri strigandu-si nemultumirea pe strazi, universitati inchise, sirene ale politiei, tunuri cu apa, violenta, amenintari cu greva generala… Dupa 38 de ani, francezii conjuga din nou verbul „a protesta”.
Un milion si jumatate de studenti, elevi si tineri salariati s-au revoltat, sambata, la Paris si in marile orase. Revolta lor are multe nume. Primele mentionate sunt: CPE – noul contract de munca impus tinerilor, care permite angajatorilor sa-i concedieze fara justificare pe salariatii cu varste sub 26 de ani – si Dominique de Villepin, primul-ministru responsabil de emiterea acestui act. Dar pe strazi s-au strigat lozinci mult mai radicale: „Jos statul, politaii si patronii!”, „Politie peste tot, dreptate nicaieri!”, „Dreptul la viitor!”. Judecand dupa sloganuri, suntem in plin mai '68, cand se scria pe ziduri „Fiti realisti, cereti imposibilul!” si „Lasati-ne sa traim!”.
Asemanarile nu se opresc aici. La fel ca atunci, Cartierul Latin a fost in miezul evenimentelor. Batrana Sorbona – inchisa pana la noi ordine. Seara, cand grupurile de studenti au invadat bulevardul Saint-Michel si au incercat sa ridice bariera care ii impiedica sa intre in incinta universitatii, fortele de ordine au replicat cu tunurile de apa. Un manifestant a aruncat un cocteil Molotov asupra unui vehicul al politiei. Infruntarea a durat patru ore in Place de la Nation. Dupa ce politistii i-au respins pe tineri, acestia si-au varsat furia pe masini, au spart vitrine si au ridicat o baricada, careia i-au dat foc. Sapte politisti si 12 manifestanti au fost raniti. Peste 100 de persoane au fost arestate.
Si asta n-a fost tot. La Marsilia, sute de anarhisti si militanti de extrema stanga au vrut sa dea foc primariei. La Lille, tinerii au aruncat cu proiectile in politisti, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Aceeasi situatie exploziva la Bordeaux, Grenoble, Lyon, Toulouse, Rennes, Strasbourg. Activitatea a doua treimi din cele 84 de universitati este blocata sau perturbata. Noi proteste sunt prevazute astazi. In plus, marile sindicate ameninta cu greva generala, somandu-l pe premierul de Villepin sa retraga contestatul CPE.
La fel ca in mai '68, stanga sustine si inspira protestele. Totusi, Daniel Cohn-Bendit, figura legendara a revoltei de acum 38 de ani, sustine ca actualele tulburari au cu totul alte cauze si teluri. „Miscarea din mai' 68 era una ofensiva, avea o viziune pozitiva asupra viitorului; acum protestele sunt bazate pe defensiva, teama de insecuritate si schimbare”, spune cel poreclit candva „Danny Cel Rosu”, azi europarlamentar verde (ecologist).