Centrul de cercetari nucleare de la Cadarache (sudul Frantei) va gazdui reactorul experimental de fuziune nucleara ITER, ambitios program international de gasire a unei surse de energie mai „curata” si durabila.
Cei sase parteneri (Uniunea Europeana, SUA, Rusia, Japonia, China si Coreea de Sud) au anuntat aceasta decizie ieri, la Moscova, dupa luni de negocieri intense, in care Uniunea Europeana (sustinuta de Rusia si China) si Japonia (sustinuta de SUA si Coreea de Sud) si-au disputat rolul de gazda a programului.
Proiectul ITER isi propune realizarea fuziunii termo-nucleare controlate (reproducerea controlata a procesului care are loc in miezul Soarelui, prin care doi izotopi ai hidrogenului, un atom de deuteriu si unul de tritiu se unesc pentru a forma heliu). Prin fuziune se degaja o mare cantitate de energie si se elimina deseuri radioactive cu o durata de viata mult mai mica decat cele rezultate din actualele centrale nucleare electrice, care functioneaza pe baza fisiunii nucleare (proces controlat inca din 1942).
Cu un buget de zece miliarde de euro pentru 30 de ani, programul ITER este cel mai costisitor proiect stiintific international, dupa Statia Spatiala Internationala (ISS). Scepticii l-au etichetat drept „un delir stiintific”, intrucat, chiar si in cazul unui succes al proiectului de cercetare, s-ar putea ajunge la productia comerciala de energie electrica prin fuziune abia in secolul viitor. Sustinatorii proiectului subliniaza insa ca acesta ar duce la o sursa de energie mai „curata” si practic inepuizabila.