22.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Cum a ajuns avionul Angelei Merkel în mâna unei companii iraniene...

FOTO+VIDEO. Cum a ajuns avionul Angelei Merkel în mâna unei companii iraniene acuzată că transportă ilegal armament

Aeronava folosită de cancelarul german Angela Merkel a ajuns la o companie din Iran. Compania care deţine acum avionul a fost acuzată de implicare în trafic cu armament. Vânzarea avionului a stârnit o serie de discuţii aprinse în Germania, în contextul în care această ţară militează dur împotriva programului nuclear iranian.

 

O dată cu publicarea unui raport ce detaliază planurile ambiţioase ale Iranului de a-şi dezvolta programul nuclear reprezentanţii mai multor puteri mondiale – inclusiv ai Germaniei – au cerut impunerea unor sacţiuni economice draconice împotriva ţării conduse de Mahmoud Ahmadinejad. La câteva zile după aceasta, o aeronavă Airbus 310-304 – înmatriculată în Germania – îşi lua zborul spre Teheran pentru a intra în flota unei companii din Iran.

Nu ar fi nimic ciudat în această „tranzacţie” dacă nu am vorbi de fosta aeronavă guvernamentală, folosită până acum intens de cancelarul german Angela Merkel.

Publicaţia germană Spiegel notează că acestă vânzare ar putea fi stânjenitoare pentru oficialii de la Berlin, adaugând că „vânzarea şi achiziţia acestei aeronave este departe de a fi una obişnuită”.

Aeronava a deservit, până nu de mult, VIP-uri din guvern incluzând cancelari, miniştri de externe şi alţi membri ai cabinetului. Ocazional aeronava deservea şi zboruri prezidenţiale atunci când preşedinţii Germaniei trebuiau să călătorească peste hotare.

O aeronavă „cu greutate”

Airbus-ul 310, înmatriculat DDR-ABB (DDR – Deutsche Demokratische Republik), a fost livrat guvernului est german la sfârşitul lunii iunie 1989, cu puţin timp înainte de căderea zidului Berlinului.

Aeronava trebuia să-l transporte în anumite deplasări şi pe Erich Honecker, preşedintele Republicii Democrate Germane. După reunificare Germaniei avionul a deservit noul guvern, purtând un nou număr de înregistrare şi botezat „Theodor Heuss”, după numele primului preşedinte ale Germaniei de Vest.

Înăuntrul aeronavei nu se găseau numai rânduri de scaune – ca la bordul unui avion normal pentru pasageri – acesta având o configuraţie VIP: cabine cu paturi foarte mari, canapele de piele, duşuri şi fotolii în locul clasicelor scaune dintr-un avion.

La bordul acestei aeronave au călătorit, înaintea Angelei Merkel, şi cancelarii Helmut Kohl şi Gerhard Schroder, toţi trei lăudând aeronava de fiecare dată când au avut ocazia.

Ciudatul „zbor” spre Teheran

După ce a fost scoasă din flota guvernamentală – şi înlocuită cu un nou Airbus 340 – aeronava a fost scoasă la vânzare printr-o agenţie de stat, fiind vândută în luna iunie pentru suma de 3,1 milioane de euro către un grup de investiţii din Ucraina.

Un purtător de cuvânt din armata germană a declarat pentru ediţia online a Spiegel că, înainte de vânzare, aeronava a fost vopsită în alb, renunţându-se la orice detaliu care avea legătură cu Germania – „a devenit un avion total normal” a spus oficialul.

Aeronava VIP a fost vândută apoi – în secret – de către investitorul ucrainian către compania iraniană Mahan Air, o companie destul de mare, cu o flotă alcătuită din cinci aeronave Boeing 747 (jumbo) şi 27 de aeronave Airbus (modelele 300 şi 310). Nu se ştie însă dacă aeronava luxoasă a cancelarului Merkel va fi reconfigurată pentru zborurile regulate de pasageri sau va fi folosită pentru chartere VIP.

Mai multe surse din industria aero, indică Spiegel, susţin că firma din Ucraina a fost de fapt interfaţa guvernului de la Teheran, care s-ar fi aflat în spatele tranzacţiei de achiziţionare a aeronavei.

Între timp, Statele Unite ale Americii a acuzat compania Mahan Air că a transportat în secret arme şi membri ai grupării islamiste Iranian Republican Guard. Compania iraniană are interdicţia de a ateriza sau decola de pe orice aeroport american, după acuzaţiile făcute de oficialii USA.

Merkel vrea vechiul avion înapoi

O dată cu retragerea aeronavei de la zbor, guvernul german a primit un nou avion – un Airbus 340. Cancelarul german şi-a exprimat însă – în repetate rânduri – nemulţumirile cu noul aparat: este prea mare pentru a ateriza pe anumite aeroporturi din lume, unele fotolii nu i se par la fel de confortabile precum cele din vechiul Airbus şi… câteodată timpii de preparare ai aeronavei înainte de zbor sunt prea mari.

Pe de altă parte, oficialii germani spun că aeronava – fiind mult mai nouă – are un consum de combustibil mai mic, costurile de întreţinere sunt mai reduse decât în cazul unei aeronave vechi pentru care nu prea se mai găsesc piese de schimb, etc. Şi, acum, Merkel poate zbura de la Berlin la Rio de Janeiro sau Beijing fără o oprire intermediară (pentru alimentarea cu combustibil), putând să zboare fără întrerupere peste 13.000 de kilometri.

Vechea aeronavă a avut mai multe probleme în ultimii ani, dar acest lucru nu o împiedică pe Angela Merkel să vrea vechea aeronavă înapoi în serviciu. De exemplu, în 2008 sistemele aeronavei nu au mai funcţionat, iar delegaţia germană a trebuit să se întoarcă la Berlin la bordul unor curse de linie operate de Lufthansa (compania aeriană naţională).

Cele mai citite

Barcelona caută un înlocuitor pentru Ter Stegen! Ce variante are echipa catalană

Accidentarea gravă a lui Marc-André ter Stegen obligă FC Barcelona să ia în considerare înlocuirea temporară a acestuia, având opțiunea de a transfera doar...

„I-am transmis un ultim avertisment”. Probleme pentru Louis Munteanu, după escapada din club

Neluțu Varga, patronul CFR Cluj, s-a arătat deranjat de comportamentul lui Louis Munteanu, după ce atacantul a fost surprins petrecând într-un club până în...

Sergio Ramos, aproape de un transfer surpiză! Ce echipă îl dorește pe spaniol

Sergio Ramos, celebrul fundaș spaniol, se află aproape de a semna un contract cu AEK Atena, după ce a rămas liber de contract la...
Ultima oră
Pe aceeași temă