13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialFostul premier croat, arestat în Austria

Fostul premier croat, arestat în Austria

Fostul prim-ministru de la Zagreb a fost arestat vineri, în Austria, în baza unui mandat emis de parchetul din ţara sa, care îl acuză de abuz de putere. Sanader este suspectat că a dat ordin companiilor de stat să încheie contracte fictive de publicitate pentru a alimenta conturile partidului său.

Parchetul din Salzburg a demarat sâmbătă procedura de extrădare a fostului premier croat Ivo Sanader, 57 de ani, arestat în Austria pe baza unui mandat internaţional de arestare emis de justiţia din ţara sa. Un judecător din Salzburg l-a informat pe fostul şef al Guvernului de la Zagreb din perioada 2003-2009 despre plasarea sa în detenţie pentru 14 zile, în cadrul procedurii de extrădare. Croaţia a emis vineri un mandat de arestare internaţional pe numele fostului premier, după ce acesta a părăsit ţara joi, cu câteva ore înainte de a-i fi ridicată imunitatea parlamentară. În momentul în care Sanader a trecut frontiera cu Slovenia, „poliţia nu dispunea de nici un motiv juridic pentru a-l împiedica să părăsească ţara”, a declarat Ministerul de Interne croat într-un comunicat.

Parlamentul croat s-a exprimat joi în favoarea ridicării imunităţii parlamentare a celui care a fost cel mai puternic om din ţară, o bună perioadă de timp, şi care şi-a reluat mandatul de deputat în octombrie.

Austria, gata de extrădare

Conform declaraţiilor oficiale ale Parchetului austriac, justiţia îi va propune lui Ivo Sanader o procedură simplificată de extrădare, care ar putea permite trimiterea lui în Croaţia în câteva zile. În cazul refuzului lui Sanader, „un tribunal va trebui să ia o hotărâre, ceea ce va dura”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Parchetului din Salzburg, care a precizat că procurorii austrieci trebuie să primească documente din Croaţia, pentru a examina cazul fostului lider al Croaţiei.

Bani pentru partid din publicitate de stat

Mandatul de arestare precizează că Biroul Naţional de Luptă contra Corupţiei şi Crimei Organizate doreşte ca Ivo Sanader să fie judecat pentru „asociere în vederea comiterii unei fapte penale şi pentru abuz de putere”, conform comunicatului Ministerului de Interne de la Zagreb.

Presa locală a evocat, în mod repetat în ultima vreme, presupusa implicare a lui Sanader în mai multe cazuri mari de corupţie.

Suspiciunile care planează asupra omului politic s-au intensificat după arestarea, în septembrie, a unuia dintre colaboratorii săi apropiaţi care este acuzat că a cerut companiilor publice să facă afaceri cu o societate de publicitate care a încasat milioane de euro graţie acestor contracte.

Potrivit presei croate, agenţia de publicitate nu numai că a primit contracte preferenţial dar a şi încasat fonduri publice şi pentru pentru servicii pur fictive, iar acest lucru s-a întâmplat la ordinele lui Sanader. Conform ziariştilor croaţi, fondurile sifonate astfel de companiile de stat ar fi ajuns în buzunarele unor persoane private, dar şi în casieria Uniunii Democratice Croate (HDZ), partidul condus în perioada respectivă de Sanader şi care este în continuare la guvernare.

Figură dominantă a vieţii politice croate timp de mai mulţi ani, Sanader a fost exclus din HDZ în ianuarie, după ce a criticat-o pe Jadranka Kosor, actualul premier al ţării.

Lupta împotriva corupţiei în Croaţia, în special la cele mai înalte niveluri, este solicitată de Uniunea Europeană, la care Zagrebul doreşte să adere în 2012.

Sanader ar fi ordonat unor companii de stat să încheie contracte de publicitate cu o agenţie „preferată” care vărsa comisioane partidului său, Uniunea Democratică Croată.

Cele mai citite

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...
Ultima oră
Pe aceeași temă