19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialFostul dictator militar Pervez Musharraf, inculpat pentru asasinarea lui Benazir Bhutto

Fostul dictator militar Pervez Musharraf, inculpat pentru asasinarea lui Benazir Bhutto

Autorităţile din Pakistan l-au acuzat formal pe generalul Pervez Musharraf de uciderea lui Benazir Bhutto, care a deţinut două mandate de premier şi a fost asasinată în timp ce făcea campanie pentru a obţine un al treilea mandat. Tribunalul din Rawalpindi l-a inculpat pe fostul dictator militar pentru trei capete de acuzare, procurorul Republicii, Mohammad Azhar declarând că generalul în vârstă de 69 ani a fost acuzat de asasinat, complot pentru asasinat şi facilitarea asasinatului.

Decizia se adaugă la problemele fostului preşedinte revenit în ţară în martie după un autoexil – trei afaceri judiciare l-au împiedicat să participe la alegeri, fiind arestat şi plasat la domiciliu, supravegheat din 19 aprilie.

Musharraf a preluat puterea în urma unei lovituri de stat în 1999 şi a fost constrâns să părăsească Pakistanul în 2008, după alegerile câştigate de Partidul Poporului al lui Benazir Bhutto. Generalul neagă toate acuzaţiile şi susţine că toate aceste cazuri contra lui sunt fabricate. Grupuri de militanţi au jurat să-l ucidă pe fostul şef al armatei, care a fost adus la tribunal sub o puternică escortă de securitate şi sute de poliţişti poziţionaţi pe traseu. Bhutto avertizase înaintea morţii, că Musharraf va fi responsabil dacă ea va fi ucisă.

Heraldo Munoz, un secretar general adjunct al ONU şi preşedintele unui comitet care a anchetat moartea lui Bhutto, a declarat că nu există „dovezi de culpabilitate” contra lui Musharraf. Numeroşi avocaţi respectaţi consideră că dosarul lui este fragil şi nu poate fi dovedită o legătură între Musharraf şi asasinarea lui Bhutto, care a murit în urma unui atac armat şi a unei bombe aruncată asupra maşinii sale când părăsea un miting de campanie la Rawalpindi.

Actul de acuzare intervine după speculaţii privind posibilitatea unui acord de culise care ar putea permite fostului şef militar să părăsească Pakistanul fără să facă faţă tribunalelor şi să deranjeze armata. Iar analiştii arată că premierul Nawaz Sharif nu doreşte o confruntare cu puternica armată, care nu vrea să vadă unul din foştii săi conducători închis sau executat.

Cele mai citite

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Tu ești Mircea decrețelul? – Academia Catavencu

Recent, Geoană s-a trezit brusc din somnul rațiunii în care era președinte și a emanat primul gând care i-a venit în minte: „Noi...
Ultima oră
Pe aceeași temă