Aisha Gaddafi, fiica dictatorului libian Muamar Gaddafi, vorbeşte, într-un interviu pentru ziarul american New York Times, despre democratizarea pusă la cale de familia ei înainte de izbucnirea violenţelor în ţară, despre rolul tatălui ei în pacea din zonă şi despre haosul care va cuprinde Libia, dacă colonelul va fi înlăturat de la putere.
Aisha (35), de profesie jurist, i-a calificat pe rebeli drept „terorişti”, însă a sugerat că foşti oficiali apropiaţi lui Gaddafi care au trecut de partea manifestanţilor ţin încă legătura cu familia preşedintelui libian. Fiica dictatorului a pledat pentru dialog şi a vorbit despre reforme democratice. În plus, ea a adăugat că rebelii sunt „nepotriviţi” pentru dialog, întrucât au folosit violenţa. Fosta ambasadoare a ONU în Libia a făcut o serie de remarci la adresa preşedintelui Obama şi a secretarului de stat Hilllary Clinton, notează New York Times.
Aisha Gaddafi, unul din liderii neoficiali şi rivală a altor membri ai familiei colonelului, a spus că criza a adunat familia laolaltă. Ea şi cei şapte fraţi au avut „un dialog continuu” şi au schimbat „puncte de vedere”, înainte ca oricine să facă un pas înainte. Aisha a recunoscut şi că a văzut rapoarte în care fraţii ei propuneau ca puterea să îi fie luată treptat colonelului, iar Libia să înceapă o tranziţie spre democraţie, sub conducerea fratelui Seif, dar nu a dorit să comenteze mai mult, se arată în interviul publicat de ziarul american.
Fiica dictatorului a subliniat că vestul va regreta haosul provocat în Libia şi că ţării îi va fi greu într-o eră post-Gaddafi. Când a fost întrebată în mod repetat cum va face familia ei să rămână la putere, a reiterat: „Credem mult în Dumnezeu.„
Aisha Gaddafi a apărut de două ori în public de la izbucnirea conflictelor, însă rareori ia cuvântul. Spune că râde de soarta ei, amintindu-şi cum, în trecut, Naţiunile Unite s-au rugat de ea să fie emisar al păcii, iar acum vor să o trimită în faţa Curţii Penale Internaţionale.
În 2009, fiica lui Gaddafi a fost numită ambasadoare a Bunăvoinţei în Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, să discute probleme legate de SIDA, violenţă împotriva femeilor şi sărăcie, în Libia, iar, în februarie 2011, ONU i-a retras această calitate.
Ea susţine că experienţa ei ca avocat în echipa lui Saddam Hussein, la procesul din 2004, i-a oferit termeni de comparaţie potriviţi. „Opoziţia din Irak le-a spus occidentalilor că, când vor sosi în Irak, vor fi întâmpinaţi cu trandafiri. După aproape 10 ani, îi primesc pe americani cu gloanţe şi, credeţi-mă, în Libia va fi mult mai rău”.
Despre preşedintele Barack Obama, fiica lui Gaddafi spune că „nu a făcut nimic până acum” , iar lui Hillary Clinton i-a adresat, râzând, o întrebare: „De ce n-aţi părăsit Casa Albă când aţi aflat că soţul v-a înşelat?”, relatează New York Times.
Totuşi, ea a subliniat importanţa dialogului: „Lumea ar trebui să se aşeze la o masă rotundă, sub auspiciile organizaţiilor internaţionale”.
Pe de altă parte, Aisha Gaddafi a exclus orice posibilitate de dialog cu rebelii libieni care controlează estul ţării şi i-a numit „terorişti care luptă de dragul de a lupta”.
Sub conducerea neoficială a fratelui ei, Seif, guvernul libian era pe punctul de a adopta o nouă constituţie, ca un pas înspre democraţie, când „s-a întâmplat această tragedie şi a stricat lucrurile”.
„Să vă spun ceva despre alegerile occidentale. Într-un tur de scrutin în care unul din candidaţi câştigă 50% din voturi şi altul pierde cu 48%, puteţi numi asta o democraţie? Doar dintr-un vot? Ce se întâmplă cu cei 48% care au spus „nu” ?
S-a plâns de trădarea arabilor, ale căror cauze au fost susţinute de tatăl ei şi de aliaţii occidentali cărora le-a predat armele de distrugere în masă. „Asta e răsplata pe care o primim? Asta va determina toate ţările care au arme de distrugere în masă să şi le păstreze sau să le sporească numărul, ca să nu aibă soarta Libiei”, se arată în ziarul american.
Fără colonelul Gaddafi, imigranţii ilegali din Africa se vor stabili în Europa, islamiştii radicali îşi vor face baza pe ţărmurile Mediteranei, iar triburile libiene se vor împuşca între ele, a mai spus fiica dictatorului. „Când tatăl meu era aici, aţi văzut cât de sigură era Europa şi cât de sigură era Libia?„
În ceea ce priveşte starea psihică a tatălui ei, Aisha a afirmat că el nu este îngrijorat deloc. „Este la fel de puternic cum îl ştie lumea. Este sigur de loialitatea poporului libian”. Familia ei încă mai speră ca lucrurile să revină la normal, adică la putere, explică New York Times. „Dar putem accelera procesele, dacă NATO nu ne va mai bombarda”, a mai spus fiica lui Gaddafi.