Francezii voteaza duminica in primul tur al unor alegeri regionale, ce anunta o infrangere pentru dreapta presedintelui Nicolas Sarkozy si un impuls pentru stanga, inainte de alegerile prezidentiale din 2012, relateaza AFP monitorizata de ziare.com.
Stanga, care conduce, din 2004, 24 dintre cele 26 de regiuni franceze – cu exceptia Corsicii Alsaciei – pare aproape de a-si imbunatati rezultatul, recastigandu-si credibilitatea in fata unei drepte victima a lipsei de popularitate a presedintelui. "Rar un scrutin regional are o dimensiune atat de nationala", scrie sambata cotidianul Liberation.
Potrivit celor mai recente sondaje, date publicitatii vineri, majoritatea prezidentiala si opozitia socialista sunt umar la umar in primul tur de scrutin (27,5%, respectiv 29% din intentiile de vot). Dar in al doilea tur, PS va putea conta si pe voturile ecologistilor (14%) si pe ale stangii radicale, in fata unei drepte fara rezerve de sufragii.
"In 21 martie seara sper ca harta regiunilor va fi toata roz", culoarea PS, a declarat sefa formatiunii, Martine Aubry.
Premierul Francois Fillon a recunoscut ca alegerile vor fi dificile pentru tabara sa: "Este adevarat ca nu avem mare lucru de pierdut", a admis el, in conditiile in care 20 de ministri sunt implicati in cursa.
Potrivit estimarilor, rata de participare va fi foarte mica, circa 50%, la acest scrutin complex, in cursul caruia 44,28 de milioane de alegatori sunt invitati sa aleaga 1.880 de consilieri regionali. Un absenteism care, potrivit analistilor politici, va sanctiona in primul rand majoritatea. "Exista o cota mare de sarkofobie, iar in (tabara – n.red.) dreptei multa perplexitate in fata unor reforme si a deschiderii" presedintelui fata de dreapta, a explicat Philippe Braud.
Aceste ultime alegeri intermediare inainte de prezidentialele din 2012 ar urma sa marcheze un "vot de nemultumire fata de politica presedintelui", considera si Bruno Jeanbart, de la institutul OpinionWay.
Sarkozy, care a inregistrat opinii negative in proportie de aproape 60% in ultimele sondaje, se confrunta cu mai multe polemici din toamna, de la candidatura fiului sau la conducerea unui cartier de afaceri pana la dezbaterea privind identitatea nationala si imigratia, pe fondul unor derapaje rasiste.
Campania electorala s-a concentrat mult pe atacurile personale, departe de asteptarile alegatorilor, preocupati de criza, de o rata a somajului de 10% (cea mai mare din ultimii 10 ani), de delocalizarea productiei sau de reducerile de posturi de functionari.
Miscari sociale in domeniile invatamantului, medical sau judiciar au marcat saptamana aceasta grijile francezilor.
Intr-un interviu acordat vineri pentru Le Figaro Magazine, Nicolas Sarkozy a declarat ca va fi "atent la ce vor spune francezii". Dar a avertizat ca aceste alegeri nu vor avea consecinte nationale.