Controversatul om de afaceri bulgar Ivan Todorov, poreclit „Doctorul”, care a fost ucis pe 22 februarie la Sofia, a spalat peste 25 de milioane de euro pentru guvernul Macedoniei, intre 1998 si 2002. Dupa cum relata ieri site-ul novinite.com, citand revista sarba „Vreme”, Todorov facea parte dintr-o ampla retea de contrabanda cu tigari si spalare de bani cu ramificatii in Serbia, Macedonia si Bulgaria.
„Doctorul” opera dupa reteta clasica. Tigarile provenite din Cipru soseau pe mare in portul bulgar Burgas, avandu-l drept destinatar pe fiul fostului dictator sarb Slobodan Milosevici, Marko. Apoi, Todorov aranja trimiterea lor in Macedonia. Afacerea avea ramificatii in lumea politica. Un raport asupra criminalitatii organizate, dat publicitatii la Sofia, cuprinde fotografii din acea vreme in care fostul ministru bulgar de Finante (actual parlamentar), Milen Velcev, apare jucand carti pe iahtul lui Todorov, in Monaco.
Si totusi, nu tutunul l-a ucis pe „Doctor”. Scapat miraculos dintr-o prima tentativa de asasinat, in 2003, cand masina i-a fost aruncata in aer, Todorov a fost gasit ciuruit de gloante acum doua saptamani, in plin centrul Sofiei. O reglare de conturi dupa modelul celei in care a fost lichidat bancherul Emil Kiulev, anul trecut.
Topul bogatasilor
Desi opinia publica asimileaza afacerile cu escrocheria, nu toti bogatasii bulgari sunt infractori. Intr-un prim clasament al averilor dobandite legal, publicat ieri de ziarul „Pari”, pozitia fruntasa este ocupata de Mitko Sabev, caruia actiunile la compania Petrol Holding i-au adus peste 120 milioane de euro. Cumulate, averile din „topul 100” bulgaresc depasesc 715 milioane de euro, printre „performeri” figurand doi deputati socialisti si un jurnalist.
Risc de razboi civil?
Cu trei luni inaintea raportului Comisiei Europene privind „pregatirile” in vederea aderarii la UE, un politician de la sud de Dunare a lansat un avertisment socant. Potrivit lui Borislav Borislavov, presedintele filialei din Sofia a Uniunii Fortelor Democratice, partide politice bulgare precum formatiunea nationalista Ataka ar putea genera un razboi civil in aceasta tara. Tensiunile in randul nationalistilor au crescut dupa ce Ataka a organizat la 3 martie, cu ocazia sarbatorii nationale, un mars pe strazile Sofiei la care mii de persoane au cerut demisia guvernului.