3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialDecizie spectaculoasă - anularea summitului Obama-Putin

Decizie spectaculoasă – anularea summitului Obama-Putin

Casa Albă a anunţat că preşedintele Barack Obama a anulat întâlnirea cu şeful statului rus, Vladimir Putin, prevăzută pentru începutul lunii septembrie. Această decizie spectaculară a fost justificată de lipsa „progresului” în relaţiile ruso-americane „asupra unor probleme ca apărarea antirachetă, proliferare, comerţ, probleme de securitate şi ale drepturilor omului”.

Anunţul Casei Albe mai precizează că „decizia dezamăgitoare a Rusiei de a acorda azil temporar lui Edward Snowden a fost, de asemenea, un element pe care l-am luat în considerare pentru evaluarea stării relaţiilor noastre”. Reuniunile prevăzute a avea loc la finele săptămânii la Washington între secretarii de Stat şi Apărării americani şi omologii lor ruşi rămâns apriori în program şi nici una din cele două ţări nu a dorit să evoce o ruptură la propriu. „Va fi mai constructivă amânarea summitului până când vom obţine mai multe rezultate” a propus Casa Albă, care, de săptămâni a lăsat să planeze dubiul în ce priveşte menţinerea acestei întâlniri bilaterale, în timp ce relaţiile dintre Moscova şi Washington s-au deteriorat grav mai ales din cauza azilului acordat de ruşi fugitivului american Edward Snowden. „Nu este nici o îndoială că ruşii înţeleg punctul nostru de vedere” asupra afacerii Snowden, a subliniat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Obama, Jay Carney, în timp ce Kremlinul s-a declarat „dezamăgit de decizia Stateor Unite, precizând că „preşedintele american a avut şi are în continuare o invitaţie pentru a vizita Rusia”.

În ajun, invitat la emisiunea lui Jay Leno de la NBC, preşedintele Barack Obama a reproşat Rusiei că revine uneori la o „mentalitate de Război Rece”, declarându-se dezamăgit că Moscova a acordat azil temporar ex-colaboratorului National Security Agency (NSA), fugitivul american Edward Snowden în loc să-l trimită guvernului SUA pentru a face faţă acuzaţiilor de spionaj. „Deşi nu am semnat un tratat de extrădare cu ei (Rusia, nr), în mod tradiţional am încercat să să respectăm cererile lor dacă era vorba de o persoană în afara legii sau una presupusă în afara legii în ţara lor”. Obama a declarat că va fi prezent la summitul G20 din septembrie de la Sankt Petersburg, întrucât este important ca SUA să fie reprezentate la discuţiile dintre puterile economice mondiale, fără a preciza dacă se va întâlni cu şeful statului rus.

Şeful Casei Albe a subliniat la NBC cooperarea benefică dintre Moscova şi Washington în domenii cum este criza din Afganistan şi lupta contra terorismului dar, alături de afacerea Snowden, a criticat adoptarea unei legi ruseşti considerată discriminatorie faţă de homosexuali şi a evocat „unele dificultăţi pe care le-am avut” în ultimul timp cu Rusia. „Sunt momente în care Rusia revine la o gândire a Războiului Rece, la o mentalitate a Războiului Rece” a estimat preşedintele american adăugând că „ceea ce spun în permanenţă (responsanbililor ruşi), ceea ce spun preşedintelui Putin este că e vorba de trecut şi că trebuie să gândim spre viitor. Nu există motiv pentru ca noi să nu putem fi în măsură să cooperăm mai eficient decât o facem”.

Legat de afacerea Snowden, liderul Casei Albe şi-a exprimat încă odată decepţia SUA faţă de decizia Moscovei de a acorda azil provizoriu de un an fostului consultant al NSA, aflat la originea dezvăluirii programului secret de supraveghere al National Security Agency. Snowden a fost blocat peste o lună în zona de tranzit a aeroportului moscovit Şeremetievo înainte ca să primească acest drept de azil provizoriu. El este inculpat pentru spionaj de către justiţia americană din cauza dezvăluirilor spectaculoase privind operaţiunile masive de supraveghere electronică ale SUA în întreaga lume. Washingtonul i-a anulat paşaportul şi a cerut în zadar de mai multe ori să fie expulzat spre SUA pentru a fi judecat.

Umbra afacerii Snowden planează încă asupra participării lui Barack Obama la summitul G 20 din septembrie ce va avea loc la Sankt-Petersburg. După anunţarea anulării întâlnirii Obama-Putin ce urma să aibă loc în preajma acestui summit, analiştii arată că încă din iunie, Washingtonul a lăsat să planeze dubiul privind o astfel de întâlnire bilaterală la nivel înalt, condiţionând-o implicit de evoluţia afacerii Snowden. La Moscova, autorităţile au înţeles foarte bine că pot trage foloase politice de pe urma fugarului american. După ce i-au oferit un azil provizoriu de un an în Rusia, senatorii au anunţat intenţia de a-i propune lui Snowden să lucreze cu ei pentru asigurarea protecţiei datelor personale ale cetăţenilor ruşi. O cooperare pentru „detectarea punctelor slabe în protecţia datelor personale şi de a face în aşa fel încât să fie eliminate”. Pavel Durov, fondatorul Facebook rus, VKontakte, i-a propus deja lui Snowden să se alăture echipei informaticienilor săi dar americanul, care se află într-un „loc sigur”, nu a răspuns acestei propuneri.

Lege cu impact la JO de la Soci

Obama a criticat de asemenea Rusia pentru o lege adoptată şi promulgată recent şi care reprimă difuzarea către minori de informaţii asupra homosexualităţii. „Nu am nici o toleranţă pentru ţările care caută să trateze persoanele gay, lesbiene şi transsexuale într-o manieră care le intimidează sau care le face rău” a declarat Obama ca răspuns la o întrebare legată de această lege rusă.

Rusia nu este singura ţară care a adoptat astfel de legi, a subliniat Obama făcând referire fără a le numi, la state din Africa, legi care, „într-un mod sau altul, persecută persoanele gay şi lesbienele”. Mulţi se tem că la Jocurile Olimpice, care se vor derula în 2014 la Soci, Rusia, noua lege rusă va expune atleţii sau spectatorii homosexuali la discriminări sau chiar la urmăriri în justiţie.

20.000 documente secrete

Ziaristul Glenn Greenwald a declarat în cadrul unei audieri în faţa unei comisii a Senatului brazilian, că deţine circa 20.000 documente secrete primite de la ex-consultantul american al NSA, Edward Snowden. Acest colaborator american al Guardian, cu baza în Brazilia, afirmă că programul mondial de supraveghere electronică a comunicaţiilor de către serviciile secrete americane nu vizează numai identificarea teroriştilor, aşa cum afirmă Washingtonul, dar implică şi activităţi de spionaj economic şi industrial. Aflat la originea primelor dezvăluiri în afacerea Snowden, Greenwald a făcut aceste declaraţii în faşa Comisiei pentru relaţii externe a Senatului brazilian, care l-a audiat asupra dezvăluirilor fugarului Snoeden, astăzi refugiat la Moscova. El a publicat recent în cotidianul brazilian O Globo articole bazate pe documentele remise de Snowden, potrivit cărora Barzilia face parte dintr-o reţea de 16 baze de spionaj operate de serviciile secrete americane. „Pretextul SUA (pentru a justifica programul, nr) este terorismul şi protejarea populaţiei. În realitate, se află în posesia de documente care nu au nimic de a face cu terorismul şi cu securitatea naţională, ci mai mult cu concurenţa cu alte state, în special în domeniile (…) industriale şi economice”.

Cele mai citite

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă