5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialDe ce imparte Kosovo Europa

De ce imparte Kosovo Europa

Din cele 27 de state membre ale UE, aproximativ 20 sunt in favoarea independentei Kosovo, iar cinci (Spania, Romania, Cipru, Slovacia, Grecia) se opun. Revista Time a publicat un articol in care explica motivele acestei opozitii.

Revista il citeaza pe
ministrul de externe spaniol, Miguel Angel Martinez, potrivit caruia proclamarea independentei Kosovo "nu respecta dreptul international" si se arata ca procente importante din comunitatile catalana si basca doresc mai mult decat autonomia extinsa, anume independenta fata de Spania. Romania are aceeasi pozitie cu Spania. Ciprul se opune independentei Kosovo deoarece se teme ca aceasta ar da greutate pretentiilor cipriotilor turci pentru divizarea insulei in doua state nationale separate. La randul ei, Slovacia se teme de nemultumirea marii sale minoritati maghiare si de aceea "nu vede o cale" de a recunoaste Kosovo.

Pentru aceia care sprijina independenta, Kosovo este mai mult o chestiune de a da mai mare greutate realitatii "din teren". Pentru oponenti este o chestiune de drept international, suveranitate nationala si precedent. China se ingrijoreaza in privinta Taiwanului. Rusia este de partea Serbiei din motive strategice (republicile separatiste din Caucaz si alte zone din vecinatatea spatiului rusesc) si de "fraternitate" ortodoxa.

"Dar problema este cea mai volatila in Europa, unde colapsul Iugoslaviei a reaprins conflictele ce dateaza de pe vremea Cruciadelor si a inaintarii otomane in Europa", arata revista Time. "Raspunsurile initiale la independenta Kosovo sugereaza totusi ca Balcanii vor ramane o problema pentru Europa in viitorul previzibil", se arata in incheierea articolului.

Reprezentantul UE isi incepe mandatul
Olandezul Pieter Feith, care va prelua conducerea Biroului civil international al Uniunii Europene, ce urmeaza sa coordoneze independenta Kosovo, a anuntat ieri ca si-a inceput mandatul de reprezentant special al UE. Statele europene sunt pe punctul de a trimite 1.900 de politisti si juristi, in cadrul acestei misiuni in Kosovo, a carui independenta a fost proclamata unilateral duminica de catre majoritatea albaneza si a fost recunoscuta luni de principalele tari UE, precum si de SUA.
Germania a recunoscut ieri independenta Kosovo, a declarat o sursa guvernamentala de la Berlin, la finalul unui consiliu al ministrilor – a relatat AFP – si s-a declarat pregatita sa stabileasca relatii diplomatice.

Oficiali din cadrul guvernului sarb, condus de premierul Voislav Kostunita, sunt dispusi sa suspende relatiile cu reprezentanti ai tarilor care recunosc independenta Kosovo, cum ar fi Statele Unite sau tarile membre UE, a scris cotidianul Blic in editia electronica de ieri. Ministerul de Externe al Serbiei, care considera ilegala independenta fostei sale provincii, a trimis note de protest si si-a rechemat ambasadorii pentru consultari. Statele Unite nu intentioneaza sa isi recheme ambasadorul de la Belgrad, in ciuda retragerii ambasadorului sarb la Washington, a anuntat Departamentul de Stat american, citat de AFP.

Rusia, care sprijina Serbia si considera ilegala independenta Kosovo, a reiterat ieri ca desfasurarea misiunii UE este lipsita de orice temei legal.
Trupele NATO din KFOR si politia ONU au redeschis ieri frontierele din nordul Kosovo, care fusesera inchise dupa ce etnici sarbi care au atacat doua puncte de trecere a frontierei, in semn de protest fata de independenta Kosovo.

Vlahii sunt tot romani
Presedintele miscarii democrate a Romanilor din Serbia, Dimitrie Craciunovici, si-a exprimat speranta, potrivit Rompres, ca autoritatile de la Belgrad vor schimba politica fata de minoritatea romana din Serbia de Sud-Est in contextul proclamarii unilaterale a independentei Kosovo. In opinia acestuia, nu este exclus ca Belgradul sa devina mai sensibil la problemele comunitatii romane referitoare la introducerea invatamantului in limba materna si oficierea slujbelor bisericesti in limba romana. Totodata, "una din dificultatile cu care ne confruntam este cea referitoare la divizarea intregii comunitati romanesti din Serbia, din cauza careia s-a permis crearea unei minoritati artificiale – asa-zisii vlahi – careia ii corespunde o asa-zisa limba vlaha, fapt care duce la alterarea identitatii nationale", a declarat Craciunovici. In acelasi context, presedintele MDRS a precizat ca organizatia sa va solicita Belgradului respingerea acestei anomalii istorice – vlahii – si va actiona pentru unitatea tuturor romanilor din judetele istorice Branicevo, Morava Mare, Bor si Zajecar.

Cele mai citite

Artificii, rezervoare de benzină și combustibil pentru camping folosite în explozia Tesla Cybertruck, din fața hotelului Trump din Las Vegas

Poliția a spus că știe cine a închiriat camionul, dar autoritățile nu sunt pregătite să dezvăluie încă numele FBI lucrează pentru a determina dacă incidentul...

Victor Negrescu trasează ținte ambițioase pentru România în UE în 2025

Vicepreşedintele Parlamentului European, Victor Negrescu, afirmă că ţintele României la nivelul UE trebuie să fie, pentru acest an, dezvoltarea capacităţii de negociere şi plasarea...

Nvidia domină sectorul AI: Investiții de 1 miliard de dolari în start-up-uri tehnologice în 2024

Nvidia și-a consolidat poziția de lider în industria AI, investind 1 miliard de dolari în preluarea și finanțarea a 50 de start-up-uri în 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă