6 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialCum dă Băsescu drumul la dosare

Cum dă Băsescu drumul la dosare

Traian Băsescu avea la îndemână dosarul Năstase deoarece DNA i-a cerut să avizeze începerea urmăririi penale, aviz considerat invalid, ulterior, de către Curtea Constituţională a României.

Într-o stenogramă audio dată publicităţii de Administraţia Prezidenţială, Traian Băsescu afirmă că a avut acces la dosarele respective, însă ameninţă opoziţia că le va oferi presei dacă nu încetează acuzaţiile potrivit cărora dosarele sunt instrumentate politic de preşedinte.

De ce avea preşedintele acces la dosar

Georgiana Iorgulescu, directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice (CRJ), spune că preşedintele avea dreptul să avizeze începerea urmării penale împotriva unor miniştri sau foşti miniştri, potrivit legii Răspunderii Ministeriale, însă situaţia nu era foarte clară şi în cazul miniştrilor-parlamentari. Fiind vorba însă şi de perchiziţii, cum a fost cazul lui Adrian Năstase, avizul Camerei Deputaţilor era obligatoriu (potrivit legislaţiei, parlamentarii nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea camerei parlamentare din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie).

Şantaj, sau declaraţii politice?

Foarte grav, spune directorul CRJ, este faptul că Traian Băsescu s-a folosit de accesul său la dosar pentru a încerca să închidă gura opoziţiei. Teoretic, este vorba despre şantaj. Cum şi în ce condiţii decide preşedintele să publice informaţii confidenţiale, se întreabă Georgiana Iorgulescu? Declaraţiile preşedintelui, făcute într-un cadru oficial, dar în spatele uşilor închise, sunt extrem de grave, consideră expertul pe probleme juridice.

Ea afirmă că nu există o definiţie clară a declaraţiilor politice, dar de regulă acestea sunt făcute în public şi asumate de cel care le emite, ceea ce nu s-a întâmplat în acest caz, până când Administraţia Prezidenţială a publicat stenograma convorbirii respective.

Georgiana Iorgulescu spune că este o atitudine de neacceptat pentru un preşedinte. Când cineva este numit într-o funcţie publică îşi asumă şi acceptarea atacurilor, cărora nu trebuie să le răspundă cu ameninţări.

Ce spune Preşedinţia

Am încercat să obţinem un punct de vedere din partea purtătorului de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan, dar acesta „se afla într-o şedinţă” la momentul respectiv. Am ridicat această problemă de fond într-o solicitare electronică adresată biroului de presă de la Cotroceni, iar răspunsul a fost edificator: „Solicitarea dumneavoastră nu are legătură cu situaţia reală. Transcriptul pus la dispoziţia presei vorbeşte de la sine.”

De unde a început „răfuiala”

În ianuarie 2008, preşedintele Traian Băsescu a dat aviz favorabil pentru începerea urmăririi penale împotriva a opt foşti (şi actuali, la aceea vreme) miniştri. Era vorba despre Adrian Năstase, fost premier, Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor, Victor Babiuc, fost ministru al Apărării, Paul Păcuraru, ministrul Muncii, Codruţ Şereş, fost ministru al Economiei şi Decebal Traian Remeş, fost ministru al Agriculturii.

Patru dintre ei, Năstase, Mitrea, Păcuraru şi Şereş erau parlamentari (şi, deci, imuni împotriva urmărilor judiciare), iar potrivit Constituţiei, singurul for care poate aviza începerea urmării penale în cazul aleşilor este Parlamentul.

De altfel, Curtea Constituţională a stabilit că avizarea începerii urmăririi penale dată de Băsescu nu este valabilă în cazul celor patru, şi a decis ca DNA şi Parchetul General să sesizeze cele două camere ale parlamentului pentru a obţine avizul.

Legislaţia ambiguă a permis ca DNA şi Parchetul să sară peste Parlament în lanţul procedural, doar ca mai apoi Curtea Constituţională să declare că preşedintele nu poate aviza începerea urmăririi penale pentru un parlamentar, chiar dacă el a fost ministru. Potrivit legii membri sau foştii membri ai guvernului care nu sunt parlamentari, pot fi urmăriţi penal pe baza avizului emis de preşedintele României.

Potrivit unei telegrame Wikileaks, preşedintele Traian Băsescu le-a declarat, pe 17 februarie 2009, reprezentanţilor PSD, la întâlnirea pe tema Justiţiei, că dosarele lui Adrian Năstase au la bază plângeri ale unor membri PSD şi a afirmat că le va face publice dacă social-democraţii vor mai acuza caracterul politic al acestora.

Cele mai citite

Liga Campionilor: Borussia Dortmund-FC Barcelona 2-3/Juventus Torino-Manchester City 2-0

FC Barcelona a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 3-2, miercuri seara, în deplasare, într-un meci din etapa a şasea a Ligii Campionilor...

UE dă noi sancțiuni ce vizează în special „flota fantomă” a Rusiei

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri asupra celui de-al 15-lea set de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu războiul său de...

Liga Campionilor: Borussia Dortmund-FC Barcelona 2-3/Juventus Torino-Manchester City 2-0

FC Barcelona a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 3-2, miercuri seara, în deplasare, într-un meci din etapa a şasea a Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă