Autorităţile nipone fac eforturi să evite un accident major după exploziile de ieri la centrala nucleară de la Fukushima, avariată de cel mai puternic seism din istoria ţării, urmat de un tsunami devastator.
Premierul nipon Naoto Kan declara ieri că centrala nucleară de la Fukushima se află într-o „stare alarmantă” şi operatorul Tokyo Electric Power Co (Tepco) preciza într-un raport că nivelul radiaţiei în jurul centralei a depăşit pragul legal autorizat. Pe fondul îngrijorării mondiale privind riscul de contaminare nucleară din cauza problemelor la centralele nucleare din Japonia afectate vineri de cutremurul de 9 grade Richter urmat de un puternic tsunami, incidentele sunt urmărite cu atenţie de experţii din lumea întreagă.
Luni, în zona superioară a reactorului 3 de la centrala din Fukushima au avut loc două explozii însoţite de un nor alb-cenuşiu, dar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că incinta de securitate a reactorului 3 – unde s-au petrecut acele explozii – este intactă. Există însă 11 răniţi. Autorităţile nipone au precizat că exploziile s-au datorat acumulării de hidrogen şi se depun eforturi pentru evitarea unei probleme extrem de grave – fuziunea completă a nucleelor nucleare în cele două reactoare avariate, 1 şi 3. Emanaţia vaporilor aruncaţi în aer de explozii ar putea dura săptămâni sau luni de zile, potrivit unor experţi.
Defecţiunile persistă
A doua explozie de ieri a spulberat acoperişul unei construcţii izolatoare fără să afecteze interiorul reactorului 3, dar restabilirea sistemului de răcire a eşuat. Tehnicienii se tem că, în cazul în care nu pot stabili controlarea acestor sisteme cruciale de răcire, reactoarele ar putea suferi avarii grave, cu eliberarea de radiaţii masive în mediul înconjurător. Compania Tepco, care exploatează centrala de la Fukushima nu a exclus ca la reactorul 2 combustibilul să fi intrat un timp în fuziune din cauza avariei sistemului de răcire. Dar, ca şi în cazul reactoarelor 1 şi 3, compania a injectat direct în incinta reactorului apă de mare, pentru a inunda din nou barele de combustibil şi a stopa procesul de fusiune. Până în prezent, responsabilii niponi au precizat că fisiunea nucleelor nucleare ar fi fost parţială şi nivelul radioactivităţii măsurată în exteriorul centralei a fost relativ modestă. Pentagonul raporta că elicopterele care au zburat la 90 km distanţă de centrală au fost acoperite cu mici cantităţi de particule radioactive, încă analizate. Se estimează că ar vorba de cesiu-137 şi iod-121, sugerând posibilitatea extinderii contaminării mediului.
Ceea ce ar însemna că zecile de mii de persoane evacuate nu ar fi în măsură de a reveni la casele lor decât după o perioadă considerabilă şi în plus, mişcările de vânt ar putea duce particulele radioactive spre localităţi nipone şi nu spre largul oceanului.
În SUA, autorităţile au asigurat că, potrivit estimărilor Comisiei de reglementare nucleară, Hawaii, Alaska şi coasta de vest nu vor fi afectate de nivele nocive de radioactivitate.
Franţa: „Accident foarte grav”
Japonia face faţă unui „accident nuclear foarte grav” după accidentul în centrala Fukushima şi „riscul unei catastrofe nu poate fi înlăturat”, a declarat, la Bruxelles, ministrul francez al Mediului, Natalie Kosciusko-Morizet. „Nu deţinem toate informaţiile. Nu ştim destule despre starea învelişului izolator al reactorului. Trebuie evitată avarierea învelişului reactorului pentu că dacă acesta nu rezistă, intrăm într-un scenariu-catastrofă”.
Europenii recomandă plecarea
În faţa unui risc de contaminare nucleară, mai multe state şi întreprinderi europene au recomandat angajaţilor să părăsească regiunea Tokio în timp ce americanii au rămas pe loc, urmând recomandările autorităţilor locale. Şi, în timp ce lumea este atentă la evenimentele de la centrala Fukushima, se înmulţesc comunicatele şi intervenţiile celor care sunt împotriva energiei nucleare şi care susţin că a venit vremea să se termine cu atomul.
Umbra Cernobîlului
Explozia precedentă (sâmbătă) la reactorul 1 a fost evaluată ca accident de gradul 4 pe o scară de la 0 la 7 a evenimentelor nucleare şi radiologice (Ines), în timp ce accidentul de la Three Mile Island, din SUA, în 1979, a fost de gradul 5 şi cel de la Cernobîl din Ucraina în 1986 a fost de gradul 7. Agenţia niponă pentru securitate nucleară a exclus posibilitatea unii accident tip Cernobîl, experţii fiind unanimi cu această ipoteză.
După catastrofa din Ucraina din 1986, reactoarele nucleare sunt în principiu construite pentru a evita orice aprindere explozivă. Chiar dacă sistemele de control sunt afectate, simpla creştere a temperaturii apei în care se află combustibilul nu duce la o explozie la nivelul acestuia.
Portavionul „Ronald Reagan”, repoziţionat
Echipajul portavionului american „Ronald Reagan”, sosit duminică în largul coastelor nord-estice ale Japoniei, a fost expus radiaţiilor emanate de centrala de la Fukushima. Flota a VII-a americană, care conduce o operaţiune umanitară în regiune implicând prezenţa mai multor nave, inclusiv portavionul Ronald Reagan, a anunţat repoziţionarea lor. Decizia a fost luată deşi nivelul radiaţiei este atât de slab încât nu constituie un pericol pentru sănătate, a asigurat un comunicat militar american, adăugând că măsura permite evitarea vântului care vine dinspre situl centralei avariate. Elicopterele americane care au zburat la circa 96 km nord de Fukushima au fost acoperite de un praf radioactiv care a trebuit înlăturat.