Coreea de Sud, Rusia şi Slovacia au anunţat sâmbătă primele măsuri de precauţie legate de importurile de carne din Germania, unde mii de crescătorii de păsări şi porci sunt închise ca urmare a contaminării cu dioxină a hranei pentru animale, potrivit Mediafax.
În Germania, anchetatorii încearcă în continuare să stabilească sursa de contaminare, suspiciunile îndreptându-se către o firmă din nordul ţării, producătoare de hrană pentru animale.
Coreea de Sud a anunţat sâmbătă suspendarea importurilor de carne de porc din Germania, măsură pe care purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Sănătate John Dalli a apreciat-o drept disproporţionată. „Coreea de Sud ne-a transmis că suspendă importurile de carne de porc de provenienţă germană, fiind, din câte ştim, singura ţară terţă care ia o astfel de măsură”, a afirmat Frederic Vincent.
Comisia Europeană consideră că nu este necesară interzicerea exporturilor de carne provenită din Germania, „deoarece fermele sunt blocate, iar produsele livrate deja sunt blocate în aşteptarea rezultatelor analizelor”, a precizat Vincent.
Agenţia rusă pentru supravegherea agriculturii a anunţat că va intensifica măsurile de control asupra produselor din carne importate din Germania şi din alte ţări europene, fără a preciza însă care sunt acestea.
La rândul său, Slovacia a anunţat suspendarea temporară a comercializării de ouă şi carne de pasăre importate din Germania şi a anunţat controale în magazine şi depozite.
Deşi până în prezent au fost depistate niveluri ridicate de dioxină numai în ouă, anunţurile făcute sâmbătă ar putea duce la extinderea crizei şi pe piaţa cărnii de porc şi pasăre. Ministerul german al Agriculturii a încercat sâmbătă să elimine temerile, anunţând că trei teste efectuate în abatoare de păsări au avut rezultate „mult inferioare limitelor autorizate”. Alte şase teste, efectuate pe mostre de carne de porc, au indicat niveluri de dioxină compatibile cu reglementările aflate în vigoare.
Până în prezent, singurele produse suspectate de contaminare cu dioxină sunt ouăle exportate în Olanda şi Marea Britanie. Autorităţile olandeze efectuează teste pe unele dintre loturile importate din Germania, în timp ce autorităţile sanitare britanice au anunţat că alimentele deja preparate din ouă contaminate nu prezintă nici un risc pentru sănătatea consumatorilor.
Mai mult de 4.700 de exploatări agricole din Germania au fost închise vineri, în principal crescătorii de porci, dar şi unităţi producătoare de lactate.