Coreea de Nord a făcut progrese în îmbogăţirea uraniului deţinut în scopuri civile, conform autorităţilor, şi a respins ameninţările Statelor Unite care cer oprirea programului nuclear ce a reprezentat o sursă considerabilă de tensiuni în ultimii ani, transmite AFP, citată de Mediafax.
„Construirea reactorului experimental LWR (cu apă uşoară) şi producţia de uraniu uşor îmbogăţit pentru aprovizionarea cu materie primă nucleară progresează suficient de repede”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe, citat de agenţia de presă oficială, KCNA.
Coreea de Nord anunţase pe 10 noiembrie punerea în funcţiune în viitorul apropiat a reactorului cu apă uşoară de la Youghyon, la numai un an după dezvăluirea construcţiei acestei instalaţii unui cercetător american, Siegfried Hecker, care locuieşte în ţară.
Conform unui website care publică fotografii din satelit, şantierul reactorului a progresat, într-adevăr, dar punerea în funcţiune nu ar trebui să aibă loc pentru încă doi sau trei ani.
Reactoarele cu apă uşoară sunt, în general, pentru uz civil, iar experţii estimează că este dificilă utilizarea lor pentru extracţia plutoniului în vederea fabricării armelor nucleare, spre deosebire de uraniu care poate fi uşor adus la un nivel suficient.
Conform informaţiilor furnizate de Coreea de Nord lui Hecker, reactorul se află în construcţie la centrala nucleară de la Yongbyon, aflată la aproximativ 100 de kilometri nord de Phenian. Această locaţie „ultramodernă şi la curată”, conform lui Siegfried Hecker, adăposteşte între 1.000 şi 2.000 de centrifuge.
Regimul stalinist a reafirmat miercuri că reactorul cu o putere cuprinsă între 25 şi 30 de megawaţi are doar rolul de a furniza electricitate într-o ţară care suferă de o lipsă acută a energiei electrice.
„Dreptul la utilizarea paşnică a energiei nucleare este o chestiune vitală pentru suveranitate şi dezvoltarea” Coreei de Nord, „iar, în consecinţă, nicio concesie sau compromis nu vor fi permise”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei nord-coreene.
Preşedintele american, Barack Obama, preocupat de o posibilă proliferare nucleară, a asigurat la mijlocul lui noiembrie că Statele Unite vor lua măsuri „ferme” împotriva tuturor „transferurilor de materiale nucleare de către Coreea de Nord în Statele Unite sau către alte entităţi”.
Coreea de Nord deţine deja arme atomice şi a realizat două teste nucleare, în octombrie 2006 şi mai 2009. Însă, cele două focoase detonate erau fabricate cu plutoniu.
După cel de-al doilea test, regimul de la Phenian s-a retras în 2009 de la negocierile multilaterale (Statele Unite, Rusia, cele două Coreei, China şi Japonia) care vizau renunţarea acestuia la ambiţiile nucleare în schimbul unui ajutor energetic important. Începute în 2003, negocierile au condus la un prim acord în 2005, dar sunt în impas din decembrie 2008.
Statele Unite au încercat să relanseze negocierile, iar întâlniri directe SUA-Coreea de Nord au avut loc pe 24 şi 25 octombrie la Geneva. Însă Washingtonul cere oprirea programului nuclear înainte de reluarea negocierilor, lucru refuzat de Phenian. Tentativele de a declara ilegale sau de a întârzia „activităţile nucleare paşnice” ale Coreei de Nord „vor declanşa replici ferme”, a avertizat Phenianul.