4.6 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecial"CIA privată" poartă propriul război în Afghanistan

„CIA privată” poartă propriul război în Afghanistan

Cotidianul newyorkez de orientare liberală sugerează că operaţiunile private conduse de un celebru fost agent CIA împotriva preşedintelui afgan Hamid Karzai pun în pericol politica preşedintelui Obama în Afganistan şi Pakistan.

„Sub acoperirea unui program guvernamental benign (sic!) de strângere de informaţii, un oficial al Departamentului Apărării a construit o reţea de contractori privaţi în Afganistan şi Pakistan pentru a da de urma militanţilor şi a-i ucide‘‘, scria NYT în martie anul trecut, când părea să încline spre concluzia că activitatea unor asemenea spioni privaţi s-ar putea dovedi utilă, mai ales, în regiunea tribală a Pakistanului, unde, legal, armata SUA nu are dreptul să opereze.

Într-un articol publicat ieri, ziarul pare să îşi fi schimbat opinia. Oficialul în cauză al Pentagonului se numeşte Michael Furlong, un expert în operaţiuni de spionaj militar, cu experienţă în Irak şi Balcani, care acum este anchetat pentru modul în care a acordat anumite contracte unor companii private cum ar fi cea condusă de Duane „Dewey‘‘ Clarridge.

Legenda CIA

Clarridge, 78 de ani, este o legendă vie a CIA. În anii ’70 a fost „postat‘‘ în locuri periculoase precum India, Turcia sau Italia (unde pretinde că a încercat personal să instaleze un guvern proamerican) pentru a deveni, în 1981, şeful diviziunii America Latină a CIA. Din această calitate a supervizat războiul administraţiei Reagan împotriva gherilelor marxiste din Honduras sau Nicaragua. Drept pentru care, în 1991, a fost forţat să deminsioneze şi a fost pus sub acuzare în afacerea Iran-Contras, dar a fost amnistiat de preşedintele George W. Bush. În anii ’90 a pus la punct – în calitate de consultant – un plan de acţiune al trupelor speciale în Irak pentru a-l îndepărta de la putere pe Saddam Hussein. Om de acţiune, Clarridge a apărat, într-un interviu acordat în 2008, intervenţiile CIA în străinătate, inclusiv operaţiunea de subminare a regimului preşedintelui marxist Salvador Allende în Chile, ceea ce îl face aproape automat vinovat în ochii NY Times şi ai elitei liberale.

De pe marginea piscinei

Clarridge îşi conduce operaţiunile în Afganistan şi Pakistan de pe marginea piscinei locuinţei sale din San Diego, California, scrie NYT. Reţeaua sa de spioni – o mini-CIA personală – este formată din agenţi occidentali şi localnici care se infiltrează în regiunile tribale din Pakistan, care folosesc drept refugiu pentru talibani. Operaţiunea pe care Clarridge a desfăşurat-o sub contract cu Pentagonul s-a numit Eclipse Group şi a durat din 2009 până în mai anul trecut. Când contractul a fost suspendat, Claridge a trimis un e-mail din care reieşea că reuşise să formeze o reţea formată din 200 de oameni. Rezultatele acesteia au fost împărţite. Oamenii lui Clarridge nu au reuşit să-i elibereze pe reporterul NY Times David Rohde (care a evadat singur) şi nici pe soldatul Bowe Bergdahl, aflat încă în captivitate. Rapoartele sale – 500 în total – au fost considerate adesea drept „necoroborate‘‘ sau bazate pe zvonuri. Pe de altă parte, Pentagonul a recunoscut că a primit informaţii valoroase de la Clarridge privind reuniunile talibanilor din Pakistan şi că în august 2009 a reuşit să neutralizeze reţeaua Haqqani pe baza unui raport al lui Clarridge.

Când nu a reuşit să îşi transmită informaţiile la vârf prin mijloace oficiale, Clarridge nu a ezitat să o facă pe alte căi. CIA sa personală se află la originea ştirii mai vechi privind internarea liderului talibanilor, mullahul Omar, într-un spital al serviciilor de informaţii pakistaneze, precum şi a ştirii mai recente privind faptul că acelaşi Omar ar fi suferit un atac de cord. Problema nu o reprezintă neapărat credibilitatee, ci căile de transmitere a informaţiilor. Cele mai multe din aceste informaţii sunt difuzate prin intermediul canalului Fox News, fortăreaţa media a mediilor conservatoare.

Pe urmele clanului Karzai

Dar Clarridge mai are un duşman, fapt care îngrijorează actuala Administraţie Obama: clanul preşedintelui Hamid Karzai. Despre Karzai şi rudele sale se vorbeşte peste tot că sunt corupţi, că sunt implicaţi în traficul de opiu, că deturnează banii pe care îi primesc de la guvernul SUA şi că au impus un regim despotic în ţară.

Ahmed Wali Karzai este fratele vitreg al preşedintelui şi şeful Consiliului Provincial Kandahar şi, potrivit lui Clarridge, se află pe statele de plată ale CIA. Fostul agent este convins că Agenţia este responsabilă pentru faptul că fostul comandant suprem din Afganistan, generalul David McKiernan, nu a putut dovedi niciodată cu toate eforturile pe care le-a făcut, că Ahmed Wali Karzai ar fi fost implicat în trafic de droguri, asasinate şi confiscări abuzive de terenuri.

Clarridge a încercat chiar să dovedească faptul că Hamid Karzai este dependent de heroină şi a pus la cale o operaţiune demnă de Hollywood prin care urma să obţină fire din barba acestuia pe care să le supună testelor ADN. Operaţiunea a fost anulată în momentul în care Administraţia Obama şi-a anunţat sprijinul pentru Karzai, dar, cu toate acestea, Clarridge rămâne convins că Washingtonul a trădat interesele şi soldaţii americani din Afganistan.

Duane Clarridge a încercat să probeze că preşedintele afgan, Hamid Karzai, este dependent de heroină.

Cele mai citite

Agheasmă pentru toți: 200.000 de PET-uri în Constanța și peste 10.000 de litri de apă sfințită la Patriarhia Română

Boboteaza este o sărbătoarea ce marchează purificarea apelor și reînnoirea spirituală Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a oficiat duminică Slujba de Sfințire Mare a Apei la...

Facturile la încălzire explodează: Creșteri și de 30%, față de 2023

Pentru luna decembrie, administratorii de bloc preconizează majorări pe facturi și de 40% Primele facturi la încălzire din această iarnă au început să sosească, iar...

Taxa pe stâlp reintrodusă de Guvern: Impact economic și costuri pentru consumatori

Reintroducerea taxei pe stâlp este estimată să aducă la bugetul de stat între 2 și 3 miliarde de lei anual Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe...
Ultima oră
Pe aceeași temă