Decizia de urgenta a judecatorilor de la Curtea Federala Constitutionala, adoptata in unanimitate, a cazut ieri ca un trasnet. Comisia parlamentara de control va continua audierea martorilor, inceputa pe 17 decembrie 2004. Pe 2 iunie, cei 7 membri ai SPD si Verzilor impusesera incheierea audierilor. In lipsa de martori, activitatea Comisiei s-ar fi incheiat prematur. Opozitia crestin-democrata si liberala din Comisie a depus pe 6 iunie o plangere la Curtea Federala Constitutionala, care a hotarat ca decizia reprezentantilor puterii este neconstitutionala. Audierile au culminat cu interogarile televizate, pentru prima oara in istoria unei comisii parlamentare, ale fostului secretar de stat Ludger Volmer si ministrului de Externe Joschka Fischer. Pe 7 iulie este programata audierea ministrului de Interne Otto Schily. Pe 6 iunie, cotidianul „Die Welt” a dezvaluit un material inedit. Pe 4-5 septembrie 2000, la Ministerul de Externe din Berlin a avut loc o conferinta la care au participat toti ambasadorii germani si inalti functionari, in total 250 de oameni. S-au discutat „teme de actualitate din cadrul Ministerului de Externe”. Eberhard Heyken, pana la 1 septembrie 2000 ambasador la Kiev, a fost invitat de ministrul de Externe, Joschka Fischer, sa vorbeasca despre „imigratia economica si ilegala”. Hotararea Volmer din 3 martie 2000, scrie Heyken in documentul citat de ziar, „da impresia ca aceste cuvinte constituie in momentul de fata o tema tabu”. Heyken a criticat cu virulenta hotararea de imigrare in Germania potrivit principiului „in dubio per libertate”. Datorita acestei hotarari, procentul refuzurilor de vize de la ambasada din Kiev s-a redus cu 40%, fapt care a permis „practica permisiva in acordarea vizelor”.
La Tribunalul din Koln a inceput pe 9 mai al doilea proces impotriva lui Anatoli Barg, cetatean de origine ucraineana, si a omului de afaceri Martin Kubler. Sentinta potrivit careia aplicarea hotararii Volmer a reprezentat „un puci dat legilor in vigoare” a declansat afacerea vizelor, transformata intr-un scandal. Potrivit actului de acuzatie, „Barg este invinuit de a fi practicat in mod profesional si in grup introducerea prin ecluza de straini, cat si falsificarea de documente in 19 cazuri”. Impreuna cu cel putin 15 alti ucraineni, Barg a procurat invitatii false contra plata. Scopul acestora: obtinerea de vize in vederea intrarii in Germania. Aceste declaratii erau inmanate ambasadei germane din Kiev. Cu ajutorul a peste 300 de pseudofirme, in majoritate agentii de calatorie, infiintate la initiativa sa, Barg a comandat peste 1.306 carnete de calatorie – achitate cash. Martin Kubler „a distribuit, in perioada 21.11.2001-5.04.2002, 784 de carnete de calatorie acuzatului Anatoli Barg…”, afirma procurorul Bulles. „Vanzarea celor 784 de carnete de calatorie i-a adus lui Kubler un venit de 51.809,70 de euro”, incheie actul de acuzatie.
Pe 14 iunie a avut loc a sasea audiere dintre cele 14 fixate. Claudia Holloch, trimisa special la ambasada din Kiev in vara anului 2002 pentru a rezolva „abuzurile de vize”, descrie cu exactitate, in calitate de martor, metodele criminale utilizate de mafia ucraineana locala.
Clemens Kroll, inalt functionar in Ministerul de Externe, a afirmat ca Achim Hilderbrandt, functionar in Ministerul de Interne, l-a prezentat pe „omul de afaceri” Martin Kubler ministrului de Externe. Procuratura din Berlin cerceteaza in momentul de fata legaturile lui Hilderbrandt cu omul de afaceri Kubler. Potrivit unor informatii oficiale, omul de afaceri ar fi intretinut relatii si cu ambasada romana din Berlin. In cadrul unei perchezitii efectuate de politie in biroul lui Kubler, a fost descoperita o invitatie din partea ambasadei Romaniei, adresata lui Hilderbrandt. Viitorii „parteneri potentiali” erau invitati la ambasada romana pentru discutii „la un pahar de vin”. Hilderbrandt a fost demis.
Concomitent cu audierile Comisiei parlamentare de control, reluate chiar in aceasta saptamana, al doilea proces din Koln arunca o lumina stranie asupra implicatiilor politice in afacerile dubioase de acordari de vize.