Purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama, Josh Earnest a dat asigurări că „stocurile de gaz natural lichefiat din Europa şi Ucraina sunt peste nivelul normal”.
„Spre deosebire de America de Nord, Europa şi Ucraina au avut o iarnă relativ blândă. Prin urmare, nu există niciun indiciu că, la ora actuală, ar exista un risc de penurie de gaze naturale în regiune”, a adăugat Earnest.
Grupul rus Gazprom a avertizat vineri Ucraina că va opri livrările de gaze din cauza unei datorii neplătite de 1,89 miliarde de dolari, aşa cum s-a întâmplat şi în 2009, când a fost perturbată aprovizionarea ţărilor europene.
Citeşte şi: Gazprom ameninţă Ucraina că opreşte livrarea de gaze
„Dacă Ucraina nu va regla arieratele, există riscul să revenim la situaţia din 2009”, a avertizat directorul general al Gazprom, Alexei Miller, citat de agenţiile ruse de presă.
Avertismentul a intervenit în plină criză politică ruso-ucraineană.
Întreruperea livrărilor de gaze ar penaliza noul guvern ucrainean prooccidental, venit la putere după demiterea la sfârşitul lunii februarie a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, care pentru autorităţile de la Moscova este în continuare şeful de stat „legitim”.
Oprirea livrărilor către Ucraina ar afecta şi Uniunea Europeană, care primeşte jumătate din gazele ruseşti (65 de miliarde de metri cubi) prin Ucraina.
Citeşte şi: Gazprom ar putea cumpăra PRO TV, deţinut de Central European Media Enterprises (CME)
„Rusia se laudă că este un furnizor de încredere de gaze naturale şi de alte surse de energie pentru lumea întreagă. Dacă va întrerupe (livrările de) gaze, şi-ar ameninţa această reputaţie, nu doar în Ucraina şi în Europa, ci şi în lumea întreagă”, a spus Earnest.
El a remarcat că „Rusia depinde de exporturile sale de gaze naturale şi de alte surse de energie (…), care îi aduc în prezent aproximativ 50 de miliarde de dolari pe an”.
Comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger a declarat marţi că UE va ajuta Ucraina, aflată în pragul falimentului, să plătească datoriile pentru gazele ruseşti.