» Organismul de control al pietelor financiare din SUA, Securities and Exchange Commission (SEC), ancheteaza relatia dintre nepoata lui Bernard Madoff si unul dintre fostii sai inspectori, care l-a anchetat in urma cu cativa ani pe "escrocul secolului".
» SEC avea semnale din 1999 ca fondul de investitii gestionat de Madoff are activitati suspecte, insa nu a luat nici o masura.
Bernard Madoff, managerul de investitii acuzat de cea mai mare frauda din istoria burselor americane, a comparut ieri in fata unui tribunal din New York pentru a-si prelungi eliberarea pe cautiune. Etapele preliminarii ale procesului sau sunt insa eclipsate de dezvaluiri socante privind modul in care imensa escrocherie, in valoare de circa 50 de miliarde de dolari, a fost permisa de Securites and Exchange Commision (SEC) – agentia guvernului SUA care ar fi trebuit sa detecteze si sa opreasca schema piramidala organizata si operata de Madoff timp de peste 40 de ani.
Autoritatea de reglementare a pietelor financiare americane a recunoscut marti, prin vocea presedintelui sau, Christopher Cox, ca, "cel putin din 1999, acuzatii credibile si precise cu privire la activitatile criminale ale lui Madoff au fost aduse in mod repetat in atentia personalului SEC, insa acestea nu au fost niciodata semnalate Comisiei pentru ca aceasta sa poata reactiona".
Declaratia-soc a presedintelui SEC a fost urmata ieri de un comunicat care a introdus in cazul Madoff suspiciunea unor acte grave de coruptie si nepotism. SEC a anuntat demararea unei investigatii interne, dupa ce anchetatorii au descoperit ca unul dintre fostii sai inspectori – care in urma cu cativa ani a controlat activitatea de pe burse a companiei lui Madoff – este casatorit cu nepoata managerului de investitii acuzat de "frauda secolului".
Eric Swanson a lucrat pentru SEC timp de zece ani ca supervizor al programelor de inspectie, parasind organismul de control in 2006. In acelasi an, el a devenit un intim al Shanei Madoff, nepoata lui Bernard Madoff, casatorindu-se cu aceasta in 2007.
Relatia dintre cei doi si influenta ei asupra activitatii SEC au devenit puncte centrale ale anchetei impotriva lui Madoff, dupa ce Swanson a recunoscut pentru "Wall Street Journal" ca "a ajutat la supervizarea echipei care a efectuat o ancheta asupra operatiunilor bursiere ale lui Bernard Madoff". In mod inexplicabil, ancheta nu a dezvaluit nici o neregula in activitatea fondului de investitii care – asa cum a revelat criza financiara mondiala – era de fapt o imensa schema piramidala.
Copiata la indigo dupa escrocheria inventata in anii 1920 de Charles Ponzi, schema, care a facut victime si in Romania sub varii denumiri (Caritas, SAFI, FNI etc.), consta in plata unor profituri fabuloase catre investitorii existenti din banii noilor depunatori atrasi de mirajul castigului. In lipsa interventiei unei autoritati, sistemul se autoperpetueaza atat timp cat exista credulitate si bani de investit. In cazul lui Madoff, sfarsitul a fost provocat de criza financiara internationala, care a oprit robinetul noilor investitii.
Intrebarile cu privire la activitatea SEC sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat increderea inspirata de Madoff nu a orbit chiar pe toata lumea.
Potrivit unor surse din mediul financiar parizian, citate de AFP, banca franceza Société Générale nu s-a lasat pacalita de himera profiturilor oferite de compania lui Madoff si de aceea acum nu risca sa piarda in "frauda secolului" decat 10 milioane de euro. O suma insignifianta in comparatie cu pierderile de ordinul miliardelor anuntate de alte banci europene.
In 2003, Jean Pierre Mustier, directorul Departamentului finantari-investitii al SocGén, a ordonat echipelor sale sa intrerupa orice relatie comerciala cu compania lui Madoff. Motivul: in acelasi an, un audit efectuat de expertii bancii privind activitatea fondului de investitii condus de Madoff a constatat ca randamentele fulminante afisate de acesta nu pot fi obtinute cu strategia de investitii declarata.
Sistemul american, pus la zid
Frauda lui Bernard Madoff, care a dat o noua lovitura sectorului financiar din intreaga lume in contextul crizei globale, a generat critici la adresa sistemului de reglementare a pietelor de capital americane. Ieri, dupa ce Federal Reserve a anuntat ca a redus dobanda de referinta la minimul istoric de 0,25%, seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a criticat autoritatile americane si SEC: "Surpriza nu este ca exista hoti… Intrebarea este: ce face politia?". La randul sau, Jean-Pierre Jouyet, presedintele Autoritatii Franceze a Pietelor Financiare, a afirmat ca, "pentru a patra oara, sistemul de reglementare american este pus sub semnul intrebarii". Escrocheria Madoff a fost precedata de prabusirea fondului speculativ LTCM in 1998, falimentul gigantului energetic Enron in 2001 si de recenta prabusire a bancii Lehman Brothers.