16 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialCalabria da bani europeni fotbalistilor italieni

Calabria da bani europeni fotbalistilor italieni

Comisarul european pentru politici regionale, Danuta Hübner, a cerut ieri guvernului local din regiunea italiana Calabria sa prezinte detalii privind modul de cheltuire a fondurilor pentru dezvoltare alocate de UE in perioada 2000-2013, dupa ce presa italiana a dezvaluit ca autoritatile calabreze au folosit 8 milioane de euro din bani europeni pentru a sponsoriza echipa nationala de fotbal a Italiei – una dintre cele mai bogate din lume, informeaza Corriere della Sera.
Controversata decizie a guvernului regional calabrez a devenit publica dupa ce eurodeputatul liberal italian Beniamino Donnici a cerut oficial Comisiei sa verifice de ce fondurile destinate construirii de porturi in Calabria au ajuns in conturile federatiei italiene de fotbal.

Guvernul regional calabrez – care prin transferul de fonduri a devenit singurul sponsor institutional al fotbalistilor Squadrei Azzura – s-a aparat afirmand ca banii vor fi cheltuiti pentru promovarea fotbalistilor si a echipei inaintea Cupei Mondiale din 2010. Conform viziunii potentatilor locali, evenimentul organizat in Africa de Sud va fi o buna ocazie de promovare a Italiei si, implicit, a Calabriei, astfel ca, in final, mai multi turisti straini vor fi atrasi de regiune si vor contribui la dezvoltarea turismului local.
"Este o nebunie demna de Cartea Recordurilor? De ce Dumnezeu sunt dati  bani publici pentru promovarea echipei care detine Cupa Mondiala, si nu pentru Calabria?", si-a exprimat indignarea Donnici, care a detinut in trecut functia de ministru al Turismului in executivul regional calabrez.

 

Chestionat miercuri pe aceasta tema, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a declarat ca, in cazul in care auditul periodic va releva nereguli, guvernul regional va trebui sa returneze banii. "Descentralizarea da o libertate destul de mare regiunilor sa decida in ce sa investeasca, dar nici nu venim cu valiza de bani si spunem simplu: «Savurati-i!»", a adaugat reprezentantul pentru presa al CE.
Calabria este una dintre cele mai sarace regiuni ale Italiei, imaginea sa fiind afectata de o puternica prezenta a crimei organizate. Mafia calabreza, N’drangheta,  considerata drept cea mai puternica din Italia, a fost acuzata in trecut ca ar fi deturnat fonduri europene.

Cele mai citite

Începe furnizarea agentului termic în Capitală. Nicușor Dan: „Vor fi probleme, dar vor fi ceva mai puține decât iarna trecută“

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat, luni, că începe furnizarea agentului termic în București. Edilul susține că este posibil să mai apară...

Maia Sandu: Moldova s-a confruntat cu un atac fără precedent. Ținta au fost 300 de mii de voturi

Maia Sandu a declarat că sunt informaţii şi probe privind „un atac fără precedent” asupra democraţiei din Republica Moldova Președintele Maia Sandu, care candidează pentru...

România scapă de Naomi Osaka la Billie Jean King Cup. Japoneza se retrage din turneu

Naomi Osaka, tripla campioană de Grand Slam, a anunțat că nu va participa la turneul final al Billie Jean King Cup din cauza unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă