17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialBulgaria, sub asediul Mafiei

Bulgaria, sub asediul Mafiei

» Politia bulgara i-a retinut ieri in forta pe trei dintre cei mai importanti sefi ai mafiei de la sud de Dunare – Krasimir Marinov, "Marele Marguin", Stefan Bonev si Dimitar Vucev –, dupa ce Bobi Tankov, un controversat jurnalist, a fost impuscat mortal, in plina zi, in centrul Sofiei. Tankov, apropiat al unor grupari implicate in traficul de droguri, incepuse o serie de dezvaluiri despre subteranele lumii interlope.

Jurnalistul, in varsta de 30 de ani, si doua garzi de corp care il pazeau au fost impuscati in apropiere de Catedrala Sfeti Nedelia – intre strada Samuil si Bd. Aleksandr Stamboliski, una dintre arterele principale ale capitalei bulgare. Conform informatiilor furnizate de mass-media bulgare, cei trei au fost atacati de doi barbati, care imediat dupa uciderea lui Tankov au disparut, mergand pe jos. Cele doua garzi de corp au fost ranite, dar nici una nu se afla in pericol.
Tankov era cunoscut ca un jurnalist controversat. Fost membru al lumii interlope, conform propriilor declaratii, el publicase recent o carte si o serie de articole in cateva tabloide cu tiraj mic in care oferea detalii cu privire la relatiile si tranzactiile lumii interlope din Bulgaria la care a fost martor sau implicat direct.

In noiembrie, cand a publicat cartea "Secretele mafiotilor", Tankov a acordat doua interviuri postului de televiziune in care a recunoscut ca a avut o relatie stransa cu liderii interlopi Konstantin Dimitrov, cunoscut sub porecla Samokoveta, asasinat la Amsterdam in 2003, si mana sa dreapta, Anton Miltenov, alias Kliuna, impuscat mortal in centrul Sofiei in 2005. Cei doi, cunoscuti ca apropiati de gruparea infiintata de Vasil Ilev – el insusi asasinat inca din 1995 –, erau lideri ai unei retele de trafic international de droguri, sustinuta de organizatia lui Ilev, care activa sub acoperirea unei firme de securitate – Vasil Ilev Security 2 (VIS2).
Legaturile jurnalistului si arestarile operate de autoritatile bulgare sugereaza ca asasinarea lui Tankov – la fel ca si cea din 2008 a fostului sau coleg de munca Gheorghi Stoev, care scria, de asemenea, despre subteranele mafiei bulgare – este legata de confruntarea dintre clanurile specializate in trafic de droguri si cel al "fratilor Marguin".

"Fratii Marguin", pe numele lor Krasimir si Nicolai Marinov, au fost arestati in trecut sub acuzatia ca i-ar fi ucis pe omul de afaceri Nikola Damianov, pe generalul in rezerva al spionajului bulgar Liuben Gotev si pe capul lumii interlope Ivan Todorov, supranumit "Doctorul" – de asemenea unul din fostii mari traficanti de stupefiante din Bulgaria. Cel de-al treilea arestat, Stefan Bonev, supranumit Sako, care dupa publicarea cartii "Secretele mafiotilor" l-a amenintat cu moartea pe Tankov, este de asemenea implicat in traficul de droguri. Politia bulgara il cauta inca ieri pe Nicolai Marinov, alias "Micul Marguin".

Omniprezenti
» Pazit de oamenii interlopului Baretata
Tankov, care in 2003 si 2004 a scapat din doua tentative de asasinat, avea el insusi legaturi cu personaje suspectate de implicare in comertul cu stupefiante si fusese acuzat in trecut de santaj, dar si de o tentativa de asasinat impotriva unei femei de afaceri. Potrivit tabloidului "Weekend", la care lucra Tankov, cele doua garzi de corp ce ii asigurau paza erau angajate la firma de securitate a unui alt interlop celebru – Zlatomit Ivanov, supranumit Baretata.  Departe de a fi ceva neobisnuit, legaturile lui Tankov cu liderii interlopi bulgari vin sa confime inca o data omniprezenta mafiei in Bulgaria, care a reusit sa penetreze mediul de afaceri, justitia, presa, dar si clasa politica. Sofia a fost criticata dur si chiar sanctionata de Uniunea Europeana pentru incapacitatea de combatere a crimei organizate si a coruptiei.

Cele mai citite

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate zilnice la domeniile „.ro”. Digitalizarea și AI, esențiale pentru viitor

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate cibernetică au loc zilnic la domeniile ".ro", a anunțat miercuri Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de...

Autoturism lovit de un tramvai în Capitală. Șoferul a murit

Bărbatul a rămas încarcerat în mașină mai bine de 30 de minute Accidentul s-a petrecut pe Șoseaua Progresul. Circulaţia tramvaielor pe liniile 1, 10, 11,...

Prețul energiei va exploda. Creșteri și de 120% mai mari pe facturi

În prezent, există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare Un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă arată care...
Ultima oră
Pe aceeași temă