România şi Bulgaria, unde criza a lovit mai târziu decât în alte ţări, vor înregistra cel mai bun ritm de reluare a creşterii economice în 2011 din UE 10, în afară de Letonia şi Lituania, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, citat de NewsIn.
Ţările UE 10 includ Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.
Raportul Economic Periodic UE 10 arată că la doi ani de la izbucnirea crizei financiare globale, activitatea din UE 10 şi-a revenit paralel cu UE 15 (statele membre UE până în 2004). Creşterea economică s-a consolidat în cea de-a doua jumătate din 2010, susţinută de recompletarea rezervelor, o creştere de două cifre a industriei şi relansarea consumului, menţionează raportul.
Potrivit raportului, ritmul revenirii în UE 10 este preconizat să se accelereze în 2011 şi 2012, dar el diferă, de asemenea, de la o ţară la alta în cadrul UE 10. Revenirea la nivelele premergătoare crizei a fost susţinută de cicluri economice aliniate şi relaţii comerciale şi de producţie strânse cu UE 15.
„În 2011 şi 2012 se preconizează ca firmele să-şi mărească volumul investiţiilor, pe fondul utilizării capacităţilor de producţie la un nivel mai înalt şi al unei cereri globale sporite pentru bunurile de capital şi bunurile de folosinţă îndelungată, iar consumul populaţiei va creşte în contextul îmbunătăţirii perspectivelor”, se mai spune în raport.
De asemenea,se precizează că sentimentul economic din UE 10 şi-a depăşit media pe termen lung în decembrie 2010 pentru prima oară în 26 de luni.
„Revenirea puternică a comerţului global a fost benefică pentru exporturile UE10, care au revenit la nivelele de dinainte de criză la sfârşitul anului 2010”, a declarat Kaspar Richter, senior economist al Băncii Mondiale pentru Regiunea Europei şi Asiei Centrale şi principal autor al raportului. „Totuşi, perspectivele de creştere sunt supuse unor riscuri legate de investiţiile private slabe, oprirea proiectelor de construcţii şi constângerile financiare stricte”, a mai spus Richter.
„Se aşteaptă ca România să conducă revenirea în 2012 în comparaţie cu alte ţări UE10, cu o creştere proiectată a PIB-ului de 4,4%”, a spus Cătălin Păuna, senior economist şi coautor al raportului.
Raportul analizează, de asemenea, ocuparea forţei de muncă în UE 10, stabilirea sectorului financiar şi consolidarea fiscală, precum şi politicile şi reformele necesare. Totodată, raportul arată că ritmul revenirii rămâne prea atenuat pentru a genera locuri de muncă, iar ocuparea forţei de muncă este încă sub nivelele de dinainte de criză. Acţiunea politicilor în vederea asigurării stabilităţii sectorului financiar este esenţială pentru creştere.