Luat ca prada de razboi de trupele suedeze in urma cu 358 de ani si 9 luni, cel mai mare manuscris medieval din lume "Codex Gigas", numit si "Biblia Diavolului", revine la Praga, unde va ramane patru luni intr-o expozitie.
Celebrul manuscris a fost realizat pe pergament la inceputul secolului al XIII-lea, fiind considerat la acea vreme drept "a opta minune a lumii" din cauza dimensiunilor (92 x 50,5 x 22 cm), a grosimii (624 de pagini) si a greutatii (75 kg). Pentru revenirea la Praga a fost amenajata special o incapere asemenea unui seif la Clementinum, fostul colegiu iezuit situat in inima vechiului oras. Vizitatorii pot intra numai in grupuri de maximum zece persoane si pot stationa doar cateva minute pentru a admira cartea asezata sub o vitrina plasata in centrul salii. Temperatura, umiditatea si lumina sunt strict controlate.
Manuscrisul este atat de pretios incat cei care l-au imprumutat nu au dorit o asigurare comerciala, ci o garantie de stat in valoare de 300 milioane de coroane suedeze (10,8 milioane de euro), asa cum preciza inaintea vernisajului directorul Bibliotecii Nationale cehe, Vlastimil Jezek. Revenirea "Bibliei Diavolului" este rezultatul unor negocieri diplomatice indelungate intre Praga si Stockholm, incepute pe vremea mandatului fostului presedinte ceh Vaclav Havel si continuate de premierii Jiri Parubek si Mirek Topolanek.
Manuscrisul este opera unui calugar copist si miniaturist de la Manastirea Podlazice, aflata in centrul actualei Republici Cehe si distrusa in secolul al XV-lea in timpul razboaielor religioase. Cartea isi datoreaza numele unei superbe miniaturi care il reprezinta de diavol. Legenda spune ca autorul "Codex-ului Gigas" a fost condamnat sa fie zidit de viu pentru o crima grava. El a propus sa creeze capodopera intr-o singura noapte pentru a-si ispasi pacatele si a aduce glorie manastirii sale. Dar, pentru a-si finaliza lucrarea, el a solicitat ajutorul diavolului. O data munca terminata, drept multumire el a strecurat in manuscris un portret al "auxiliarului" sau.
Volumul include Vechiul si Noul Testament, ca si alte texte de mare valoare istorica cum ar fi "Chronica Boemorum" (Cronica Cehilor), redactata in latina in secolul al XII-lea sau notele istoricului Flavius Josef (in jurul anilor 37-100). Depus in celebrul Palat al Culturii din Praga de catre imparatul Rudolf II de Habsburg (1552-1612), manuscrisul a fost luat de trupele generalului suedez Konigsmark la sfarsitul razboiului de 30 de ani (1618-1648). z