» Curtea Constitutionala a Italiei a invalidat o lege de imunitate penala care il proteja pe seful guvernului, Silvio Berlusconi, de la revenirea sa la putere in urma cu un an, si care a facut posibila relansarea tuturor procedurilor judiciare contra sa.
Este vorba despre un grav revers pentru Silvio Berlusconi, verdictul Curtii fragilizandu-i pozitia in fruntea guvernului si a coalitiei sale de centru-dreapta si deschizand o etapa de incertitudini politice in Italia. La capatul a doua zile de deliberari, cei 15 judecatori ai Inaltei Curti au decretat, cu noua voturi contra sase, neconstitutionalitatea legii numite Alfano, dupa numele ministrului Justitiei, care a promovat-o. Ei au precizat ca doar o lege constitutionala, votata de doua treimi din Parlament, si nu una ordinara, ar putea excepta de urmarirea in justitie a primelor patru persoane din Stat – presedintele, premierul si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului – pe perioada exercitarii functiilor lor.
Analistii sustin ca verdictul poate modifica substantial viitorul politic al lui Silvio Berlusconi si cursul legislaturii. Tabara pro-Berlusconi a reactionat estimand ca sentinta este "politica", iar premierul a acuzat "11 din cei 15 judecatori" ai Curtii ca sunt "de stanga". Dar, chiar daca abrogarea legii va avea ca efect reluarea a cel putin doua procese contra sa, unul pentru coruperea de martori (afacerea Mills) si altul pentru fals in acte (drepturi televizate Mediaset), el s-a declarat pregatit sa lupte si a exclus o posibila demisie. Este adevarat ca imaginea lui Berlusconi era de ceva vreme afectata de scandalurile de alcov si de confruntarile cu presa, dar, scria La Stampa, peste 69% din italieni au incredere in capacitatea si competenta lui de a guverna. "Este unica persoana in masura sa duca inainte proiectele pentru Italia", "unicul punct de echilibru, cheile stabilitatii continuand sa fie in mainile lui Berlusconi si ale aliatilor sai", arata si Corriere della Sera, estimand ca premierul "poate conta pe o majoritate ampla si coerenta".
Analistii considera totusi ca pentru Berlusconi se deschide o perioada "foarte delicata", cu relansarea masinii judiciare si a apelurilor stangii de a demisiona. "Climatul politic risca sa devina incandescent, vom merge spre exacerbarea tensiunilor, avand in vedere reactiile puternice si personalizate ale sefului guvernului", declara un expert in stiinte politice din Florenta, adaugand ca, pentru inceput, majoritatea de centru-dreapta se va suda in jurul sefului sau, dar problema succesiunii lui Berlusconi risca sa fie din nou abordata in cazul condamnarii penale in lunile ce vor urma. Pe strazile Romei, populatia este impartita. Unii cred ca "este un soi de lovitura de stat, magistratura fiind in mana lobbistilor de stanga", altii denuntand un guvern care "voteaza doar legi pentru Berlusconi, si nu pentru popor".
» Umbrele trecutului
Ironia sortii vrea ca stralucitoarea cariera de om de afaceri a lui Silvio Berlusconi, seful necontestat al dreptei italiene din aprilie 1994, sa fie cea care il fragilizeaza in mod serios in prezent. Nascut in 1936, intr-o familie a micii burghezii din Milano, el a devenit omul cel mai bogat din Peninsula, dar parcursul acestui magnat al televiziunii, supraexpus in media, are multe zone de umbra. A inceput ca vanzator de aspiratoare si in 1961 a obtinut licenta in drept. A imprumutat bani de la banca tatalui sau si a infiintat "santierele milaneze reunite", dupa care a urmat o ascensiune continua, multi intrebandu-se despre originea averii sale, intrebari ramase si azi fara raspuns. A intrat in lumea televiziunii la finele anilor ‘60, holdingul sau familial, Fininvest, controland in prezent 500 de societati. S-a lansat in politica, iar in cateva saptamani, partidul sau, Forza Italia, a castigat alegerile in 1994, alaturi de formatiunile lui Fini si Bossi.