23.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialBeijingul vrea capul „tigrului“ Zhou

Beijingul vrea capul „tigrului“ Zhou

Fost ministru al securităţii statului, Zhou Yongkang, era unul dintre oamenii cei mai puternici din „sanctuarul“ puterii chineze, până la retragerea sa anul trecut. Acum este arestat la domiciliu, dar acuzaţiile care i se aduc nu reflectă importanţa neutralizării acestui „tigru“ – împreună cu Bo Xilai a încercat înlăturarea de la putere a lui Xi Jinping, între timp devenit preşedintele Chinei. Înalţii lideri nu pot permite ca această tentativă de lovitură de stat să rămână nepedepsită.

Fostul „ţar“ al serviciilor de securitate ale Chinei nu a mai apărut în public după ce zvonurile privind dizgraţia sa au agitat blogosfera chineză. Deşi oficial Zhou Yongkang este încă un înalt oficial respectat, căderea lui se confirmă, puterea lăsând să filtreze arestarea sa la domiciliu pentru fapte de corupţie. Laţul a început să se strângă din septembrie în jurul lui Zhou, unul dintre liderii cei mai puternici din ultimul deceniu, până la retragerea la pensie, anul trecut, în timp ce apropiaţii lui erau arestaţi unul câte unul. Astfel, neutralizându-l pe şeful unuia dintre principalele clanuri rivale, preşedintele Xi Jinping îşi consolidează puterea. Este pentru prima oară de la fondarea Republicii Populare a Chinei când un funcţionar care a exercitat o astfel de funcţie înaltă face obiectul unei anchete oficiale pentru corupţie.

Potrivit unei surse citate de Reuters, „libertatea lui Zhou este restrânsă“, mişcările îi sunt supravegheate, nu poate părăsi domiciliul fără autorizare prealabilă. Este scandalul politic cel mai răsunător din China de la procesul „bandei celor patru“ din 1976, care a marcat finele revoluţiei culturale. În afara faptului că era un membru al Comitetului permanent al Biroului politic al Partidului Comunist (PC), nucleul puterii chineze, Zhou era şi un apropiat al lui Bo Xilai, fosta stea în ascensiune a PC şi fost stăpân al metropolei Chongqing, condamnat recent la închisoare pe viaţă pentru corupţie şi abuz de putere. Mentor al acestuia şi aflat pe o orbită superioară în ierarhia PC, Zhou a tras sfori în sânul Comitetului Central pentru scurtcircuitarea drumului protejatului său pentru a ocupa unul din cele nouă locuri din „sanctuarul“ puterii chineze. După îndepărtarea lui Bo, rivalul său cel mai periculos, Xi Jinping se debarasează acum de şeful clanului, cel mai redutabil reprezentant al gărzii vechi, marginalizat oportun în amalgamul vastei sale campanii anticorupţie.

Răzbunare politică?

Preşedintele Xi şi prim-ministrul său, Li Keqiang, au în comun o solidă duşmănie faţă de Zhou. Puţin după venirea în fruntea PC şi a ţării, Xi a lansat cruciada împotriva corupţiei, promiţând că va vâna atât „muştele“, cei mici ca importanţă, cât şi „tigrii“, cei mai puternici. Promisiunea a fost ţinută şi „tigrul“ Zhou se află în „cuşcă“, iar puterea a avut grijă să provoace căderea oamenilor lui din puternicul grup petrolier de stat China National Petroleum Corp (CNPC) înainte de a-l ataca direct. Adică, înainte tigrului i s-au smuls dinţii. Zhou a condus CNPC din 1996 până în 1998 folosind acest grup şi importantele resurse financiare ca trambulină spre putere. Aliatul său cel mai apropiat, Jiang Jiemin, care a condus CNPC înainte de a fi catapultat spre conducerea instanţei de reglementare a întreprinderilor de stat, face obiectul unei anchete pentru violarea serioasă a disciplinei de partid şi a fost demis din funcţie. Comisia centrală de partid pentru lege şi ştiinţe politice, care controlează activităţile forţelor de poliţie, serviciile secrete, forţele paramilitare, judecătorii şi procurorii au fost, de asemenea, „curăţaţi“ de influenţa lui Zhou, acum un tigru fără dinţi şi considerat mort. Problema este de a şti dacă Xi îi va lua şi pielea“, preciza sursa Reuters, referindu-se la proces.

Cotidianele din Taiwan şi Hong Kong relatau că Zhou Yongkang, altădată atotputernic, a fost arestat. Beijingul nu a comentat, dar experţii afirmă că, dacă nu a fost încă arestat, totul este o problemă de timp, o problemă de sincronizare. Ceea ce implică chestiuni complicate pentru PC, un gest brusc putând provoca tulburări politice. Zvonurile privind arestarea sa au fost lansate pentru testarea opiniei publice. Difuzarea informaţiei cu picătura permite minimalizarea efectului când va fi confirmată în final.

Zhou Yongkang a condus Comisia pentru afaceri politice şi legale (CAPL) din 2007 până în 2012, prin care partidul controla practic toate faţetele aplicării legi, între care poliţia, Poliţia Armatei Populare, tribunalele, avocaţii, Parchetul, lagărele de muncă şi închisorile. Dispunea de un buget de peste 100 miliarde de dolari, adică mai mult decât bugetul militar oficial. Cu Poliţia Armatei Populare, el comanda o forţă însumând 1,1 milioane de oameni. O sursă bine informată din Beijing arată că în ultimele trei luni au fost arestaţi 452 de funcţionari ai CAPL, iar 12 foşti funcţionari de rang înalt şi-au luat viaţa. Printre cei arestaţi se află acoliţi şi foşti subordonaţi ai lui Zhou din industria petrolieră şi din provincia Sichuan suspectaţi că au spălat bani pentru familia Zhou.

Subiect de îngrijorare

Înainte de a conduce CAPL, el a fost adjunct al instituţiei timp de cinci ani şi ministrul securităţii. Din 2007 până în 2012, Zhou a fost membru al Comitetului permanent al Biroului politic, grupul de nouă „înţelepţi“ care dirijează partidul. Ocupând postul de şef al CAPL şi pe cel de membru al Comitetului permanent, Zhou a format al doilea pol de putere în cadrul PC. Era practic independent de ex-secretarul general Hu Jintao şi reprezenta o ameninţare pentru ceilalţi lideri. Sing Tao relata, pe 3 decembrie, că printre înalţii demnitari ai partidului circulă un document care explică motivele arestării lui Zhou. O arestare care, având în vedere dimensiunea politică a lui Zhou, trebuie să urmeze un anume protocol pentru evitarea unor reacţii periculoase. Situaţia este sensibilă, având în vedere că, în calitate de ex-şef al securităţii, el cunoaşte toate secretele membrilor partidului, un partid de 80 milioane de membri. Anunţarea arestării sale va fi făcută când totul va fi sub control. Întâi vor fi informaţi înalţii demnitari, apoi cadrele intermediare şi, în final, publicul.

Anunţarea unei anchete care îl viza pe Zhou a produs un adevărat seism politic, aşa că este de înţeles prudenţa autorităţilor privind anunţarea arestării sale. Analiştii precizează că, deşi Xi este dornic să-şi afirme autoritatea, trebuie să ţină cont că riscă declanşarea instabilităţii în elitele politice. Se estimează că un proces politic ar semăna panică în rândurile partidului, agravând luptele pentru putere între facţiunile rivale. Or, Xi Jinping a rupt regula aflată în vigoare de la finele revoluţiei culturale potrivit căreia nici unul dintre principalii lideri ai ţării nu va trebui să îşi facă griji după ieşirea la pensie.

Cele mai citite

România, pe marginea prăpastiei pe fondul derapajelor financiare din anul electoral

România se află într-o situație economică precară, iar riscurile asociate derapajelor financiare sunt mai vizibile ca niciodată. Într-un an electoral în care măsurile economice...

Crin Antonescu: Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea conducerii Partidului Național Liberal

Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a declarat într-o emisiune la Antena 3 că, în opinia sa, Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea...

Ciolacu promite revoluția medicală: Investiții masive în fiecare județ

În PNRR sunt prevăzute peste două miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii sistemului sanitar Invitat la evenimentul ”Viitorul se construieşte azi! Sănătatea unei naţiuni pleacă...
Ultima oră
Pe aceeași temă