3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialBeijingul, între „muştele şi tigrii“ corupţiei

Beijingul, între „muştele şi tigrii“ corupţiei

Bloggerii chinezi care încearcă să denunţe corupţia au declarat pentru Reuters că au devenit victimele atacurilor fizice şi verbale, militanţii anticorupţie descriind situaţia ca o altă lovitură dură dată eforturilor de a responsabiliza funcţionarii din China.

Media chineză relevă că în ultimele luni cel puţin şase „denunţători“ autoproclamaţi au fost agresaţi sau hărţuiţi. Doi indivizi neidentificaţi l-au tăiat cu cuţitul pe faţă pe bloggerul Li Xjianxin şi i-au aruncat cu acid pe spate.

Li, care acum nu mai vede cu ochiul drept, se află într-un spital din Huizhou şi aşteaptă să i se facă încă trei operaţii, în afara celor trei pe care le-a suferit deja. Atacurile coincid cu o represiune a guvernului contra militanţilor care cer ca funcţionarii să-şi divulge averile, dezvăluind limitele politicii anticorupţie anunţate de preşedintele Xi Jinping. Devenit preşedinte în martie, el s-a angajat că va lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile guvernului, un flagel care, aşa cum declara atunci, ameninţă chiar viitorul partidului unic, aflat la putere în China.

Preşedintele a promis că represiunea corupţiei va lovi „muştele şi tigrii“, adică atât cadrele medii, cât şi liderii. Lupta anticorupţie este menţionată în fiecare an drept o prioritate a guvernului chinez – şi în special cu prilejul fiecărei ascensiuni la putere a unei noi echipe –, fără însă ca în fapte să fie lansată o adevărată operaţiune „mâini curate“. Xi, când a devenit preşedinte, a chemat la luptă împotriva corupţiei, avertizând, asemenea numeroşilor lideri chinezi dinaintea sa, că problema ar ameninţa supravieţuirea Partidului Comunist şi a declarat că „supravegherea poporului“ este necesară pentru a lupta contra flagelului corupţiei. Maya Wang, cercetător la Human Rights Watch, arată că, „dacă preşedintele Xi Jinping este serios în ce priveşte lupta contra mitei, ar trebui să se asigure că acele persoane sunt protejate contra manevrelor de intimidare şi de persecuţie“.

Li a precizat că el şi alţii care denunţă corupţia au fost încurajaţi când au auzit responsabilii discutând despre „supravegherea bazată pe opinia publică“ a puterii, în timpul sesiunii anuale a Parlamentului Chinei din martie. Ceea ce ar fi însemnat că guvernul dorea ca internetul să devină o unealtă pentru eradicarea corupţiei.

Un forum de alertă

În timp ce în statele occidentale denunţurile actelor de corupţie survin în cadrul organizaţiilor, în China ele se fac pe internet, un barometru al opiniei publice pentru clasa medie şi unde oamenii se pot adresa marelui public. Există circa trei duzini de denunţători chinezi care postează în mod regulat, sub propriul nume, rapoarte în linie asupra acuzaţiilor de corupţie şi rele conduite.

În ianuarie, Comisia de control al disciplinei centrale, autoritatea anticorupţie a partidului, s-a declarat fericită de participarea publicului în lupta contra corupţiei, dacă oamenii îşi folosesc propriile identităţi. „Orice raport sub nume real va fi prioritar şi se va da un răspuns rapid.“ De atunci, autorităţile au anchetat acuzaţiile pe internet şi au închis câţiva funcţionari fără importanţă. Dar Beijingul nu doreşte să le dea oamenilor o prea mare libertate de acţiune şi nu oferă protecţie juridică denunţătorilor.

Zhu Ruifend, unul dintre denunţătorii cei mai importanţi din China, a descoperit luna trecută că autorităţile au suprimat cele patru conturi ale sale de microblog. După un scandal general, ele au fost reactivate recent.

Zhu, care gestionează un site de denunţare a corupţiei, intitulat „Oamenii supervizează Net“, nu ştie cine i-a oprit conturile, dar crede că a fost din cauza recentelor sale publicaţii privind un funcţionar guvernamental care cheltuia fără măsură pentru amantă. Anul trecut, el a pu­blicat un video cu Lei Zhengfu, şeful de partid al unui district din sud-vestul Chonqing-ului, care avea o relaţie sexuală cu tânăra sa amantă.

Funcţionarilor Partidului Comunist le este interzis să aibă amante şi clipul a ajuns să simbolizeze numeroasele excese ale elitei la putere.

Lei a fost condamnat în iunie la 13 ani de închioare pentru corupţie. În pofida ameninţărilor care apasă bloggerii şi lansatorii de alerte, Zhu consideră că mareea se întoarce în favoarea lor: „Sunt atâţia oameni care privesc, cred că hârtia nu mai poate acoperi focul“, referire la un proverb chinez care înseamnă că adevărul nu poate fi ascuns multă vreme.

Cele mai citite

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă