2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialBaconschi face marţi o vizită oficială în Libia

Baconschi face marţi o vizită oficială în Libia

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, va face, marţi, o vizită oficială în Libia, MAE precizând că, în pregătirea vizitei, ministrul s-a întâlnit cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din România care intenţionează să îşi reia activitatea pe piaţa libiană sau să demareze proiecte noi, potrivit Mediafax.

MAE precizează că vizita va fi făcută la invitaţia autorităţilor interimare de la Tripoli. „Demnitarul român va fi primit de primul ministru al guvernului interimar, Abdurrahim Al-Keib şi va avea convorbiri oficiale cu omologul libian, Ashour Bin Khayal şi ministrul economiei, Taher Sharkes”, menţionează MAE.

Potrivit ministerului, şeful diplomaţiei române va reitera sprijinul României pentru succesul transformărilor politice din Libia pe baza experienţei proprii în tranziţia de la dictatură la o societate liberă şi va expune disponibilitatea României de a participa la reabilitarea infrastructurii şi la reconstrucţia economico-socială post-conflict.

„Totodată, ministrul Baconschi va prezenta oferta românească de sprijin umanitar pentru răniţi şi copii afectaţi de război. În pregătirea acestei vizite, ministrul Baconschi s-a întâlnit la sediul MAE, luni, 28 noiembrie 2011, cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din România care intenţionează să îşi reia activitatea pe piaţa libiană, sau să demareze proiecte în acest spaţiu. În cadrul întâlnirii, au fost prezentate şi unele probleme care afectează concretizarea acestor proiecte. Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a luat notă de elementele prezentate, urmând ca în cadrul convorbirilor cu oficialii libieni să transmită mesajul mediului de afaceri din România”, afirmă MAE.

Vizita oficială la Tripoli a ministrului Afacerilor Externe are loc la puţin timp după anunţarea noului Guvern Interimar de la Tripoli – 24 noiembrie 2011.

Guvernul României a aprobat, la 27 octombrie 2011 urmare solicitărilor primite din partea Consiliului Naţional de Tranziţie, acordarea de asistenţă medicală, contra-cost, unui număr de până la 100 de răniţi şi mutilaţi de război din Libia. Ministerul Sănătăţii a demarat selectarea medicilor care se vor deplasa în Libia pentru trierea răniţilor, precum şi desemnarea spitalelor unde vor primi bolnavii. Totodată, ţara noastră a contribuit cu 90.000 Euro la un program derulat de ONU pentru deminare în estul Libiei şi va livra gratuit peste 300.000 doze de vaccinuri de uz pediatric.

România a redeschis, la 2 octombrie 2011. ambasada sa la Tripoli, fiind a 9-a ţară membră UE care a luat o decizie în acest sens. Statul român a răspuns, astfel, atât acţiunilor declanşate de comunitatea internaţională în sprijinul Libiei, dorinţei reciproce pentru relansarea relaţiilor tradiţionale de prietenie şi colaborare dintre statele şi popoarele

România a participat la operaţiunea „Unified Protector” cu o fregată şi a fost prezentă la toate reuniunile Grupului de Prieteni ai Libiei.

Cele mai citite

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...

Rata inflației a crescut în decembrie la 5,14%

Mărfurile alimentare și serviciile au fost în topul scumpirilor Rata anuală a inflației a urcat la 5,14% în luna decembrie 2024, de la 5,11% în...

CSM: Gradul de ocupare al posturilor de magistrați a crescut

Instituția subliniază că reducerea deficitului de magistrați și suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanțe și Parchete reprezintă priorități strategice Consiliul Superior al Magistraturii a...
Ultima oră
Pe aceeași temă