Patruzeci şi şapte de poliţişti egipteni, suspectaţi că au participat la distrugerea unor documente ale puternicului Serviciu al Securităţii statului, au fost plasaţi în arest preventiv, a anunţat luni justiţia egipteană, citată de AFP, anunţă Mediafax.
Aceşti poliţişti sunt suspectaţi că au distrus documente, în special prin incendiere, şi că au „sabotat” calculatoare în sedii ale acestui Serviciu, aflat în subordinea Ministerului de Interne, a precizat Procurorul general adjunct Adel al-Said.
Desfiinţarea aparatului Securităţii statului, coloana vertebrală a sistemului represiv, acuzat cu regularitate de tortură în perioada lui Hosni Mubarak, este una dintre revendicările principale ale opozanţilor şi ale manifestanţilor care au determinat plecarea de la putere a fostului preşedinte, la 11 februarie.
Sâmbătă, mai mulţi manifestanţi care căutau dovezi privind abuzurile comise de Securitatea statului, au luat cu asalt clădiri ale acestei instituţii din numeroase oraşe egiptene.
Manifestanţii au explicat că au acţionat după ce au constatat că agenţii acestui serviciu erau pe cale să distrugă documente.
Duminică, mai mulţi martori au anunţat că civili înarmaţi au atacat sute de manifestanţi egipteni adunaţi în faţa sediului Securităţii statului din Cairo. Armata a tras focuri de avertisment pentru a încerca să disperseze mulţimea.
Al-Said a declarat luni că „toate sediile Securităţii statului sunt în prezent sub controlul forţelor armate”.