La trei ani de la debutul interventiei in Irak, SUA isi reafirma disponibilitatea de a declansa atacuri „preventive” impotriva statelor care ar reprezenta amenintari potentiale si considera ca Iranul este in prezent principala „provocare” la adresa Americii.
„Daca este necesar, nu excludem folosirea fortei inainte de producerea unui atac inamic, chiar daca raman incertitudini privind data si locul acestuia”, se arata intr-un document elaborat de Casa Alba privind strategia de securitate nationala. Documentul de 49 de pagini dat publicitatii ieri reafirma astfel doctrina razboiului preventiv elaborata de administratia Bush in septembrie 2002, cu sase luni inaintea invaziei din Irak. Desi principalul argument invocat atunci, armele de distrugere in masa de care ar fi dispus Saddam Hussein, nu a fost demonstrat, Casa Alba apreciaza ca, in cazul Irakului, aceasta amenintare a fost inlaturata definitiv.
„Cand un atac cu arme de distrugere in masa poate avea consecinte atat de devastatoare, nu ne putem permite sa asteptam ca asemenea pericole sa se materializeze”, se mentioneaza in document.
Administratia Bush acuza Teheranul ca incearca sa se doteze cu bombe atomice, ca sustine terorismul si ameninta Israelul. „In cazul Iranului ne confruntam probabil cu cea mai mare provocare pe care a reprezentat-o vreo tara”, se arata in documentul Casei Albe, care adauga ca „scopul final al politicii americane” este de a determina regimul iranian sa-si „schimbe politica”. Presedintele George W. Bush nu a exclus optiunea militara impotriva Iranului, chiar daca deocamdata nu s-a renuntat la diplomatie, iar dosarul nuclear se afla la ONU. Totusi, Washingtonul neaga ca ar fi in razboi cu musulmanii, apreciind ca „razboiul impotriva terorismului este o lupta a ideilor, nu una religioasa”. Administratia Bush considera prioritara cooperarea internationala pentru dezamorsarea crizelor, „mai ales cu cei mai vechi si mai apropiati dintre prietenii si aliatii SUA”.
Casa Alba a denuntat si alte „tiranii” – Coreea de Nord, Siria, Cuba, Belarus, Birmania si Zimbabwe, criticand de asemenea China si Rusia.