16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialAmenintarea terorista este mai acuta ca oricand

Amenintarea terorista este mai acuta ca oricand

Sambata, 19 august, a avut loc in Germania o spectaculoasa actiune antiterorista: un libanez de 21 de ani a fost arestat. Dupa primele evaluari ale Politiei Federale Anticriminale (BKA), tanarul este una dintre cele doua persoane date in urmarire pe 31 iulie.

Libanezul

La acea data, doua bombe cu gaz au fost descoperite in trenurile regionale din Koblenz si Hamm. N-au explodat din cauza unui „defect tehnic”. Cu fotografii in presa, imagini TV si afise pe tot teritoriul, actiunea politiei federale a fost una dintre cele mai ample din ultimii ani. In numai trei saptamani, anchetatorii au reusit sa aresteze unul dintre teroristi. Sambata, intr-o conferinta de presa la care a participat si ministrul de Interne, Wolfgang Sch’uble, seful politiei anticriminale BKA (Bundeskriminalamt) a anuntat ca studentul arestat este unul dintre atentatorii din 31 iulie. Potrivit acestuia, urmele ADN de pe buteliile de aragaz sunt identice cu amprentele digitale ale persoanei arestate. Politia a prins libanezul tocmai cand acesta era pe cale sa paraseasca orasul. Tanarul locuia intr-un camin studentesc din Kiel, capitala landului Schleswig-Holstein, in nordul Germaniei. „Este vorba de o grupare de atentatori, care dovedeste o structura continua”, a declarat procuroarea generala Monika Harms, in cadrul aceleiasi conferinte de presa. Cei doi barbati au incercat acum trei saptamani sa „detoneze doua bombe in doua trenuri regionale din Koblenz si Hamm.”
Evenimentele au debutat in noaptea de vineri spre sambata, catre ora 4 dimineata. Un tren regional Kiel-Hamburg a fost oprit, la plecarea din gara Kiel. Un tanar de 20 de ani din oraselul Schonberg, martorul evenimentelor, a declarat cotidianului „Suddeutsche Zeitung”: „Deodata s-a auzit un anunt la microfon: calatorii sa paraseasca trenul”. Pe peron, doi tineri, cu fata la pamant, sunt perchezitionati de politisti. Mai tarziu, politia a declarat ca unul dintre ei este faptasul. Al doilea, arestat si el, nu era implicat in atentatele de la sfarsitul lui iulie, dar se afla in posesia unor arme, fara permis. Pana la ora 9, circulatia feroviara si accesul calatorilor in gara au fost blocate. Libanezul traia din februarie 2005 in acel camin de studenti Ð perchezitionat tot ieri. Politisti amfibie au actionat intr-un lac din apropierea caminului. In iulie, Redouane E.H., un prezumtiv membru Al Qaeda, a fost arestat la Hamburg, unde era inscris la universitate.

Avertisment

La emisiunea de informatii Heute Journal de sambata seara, ministrul de Interne, Wolfgang Sch’uble, a definit situatia securitatii in Germania ca „deosebit de grava. Amenintarea nu a fost niciodata atat de acuta”. Consecinta? Masurile de siguranta trebuie marite. Colaborarea dintre serviciile de securitate germane si cele straine va fi imbunatatita. In septembrie se va discuta din nou in Bundestag infiintarea unei baze de date cu persoane suspectate de terorism, la care sa aiba acces atat Politia Federala Anticriminala (BKA), cat si politiile locale.

Alerta generalizata

Potrivit postului TV public ZDF, preluat de intreaga presa germana, suspectul Youssef Mohamad nu intentiona sa fuga din tara in momentul retinerii sale, asa cum se banuise initial, ci s-ar fi aflat in gara din Kiel pentru o noua tentativa de atentat.
Motivul suspectului l-ar putea constitui moartea recenta a fratelui acestuia in cadrul zonei de conflict din sudul Libanului, a indicat procuratura germana.
Al doilea suspect, a carui identitate ramane necunoscuta, „este inca in libertate”, a precizat seful BKA, Jorg Ziercke. „Avertizam ca nu cunoastem natura intentiilor sale.”
Germania intreaga este in alerta: pe parcursul sfarsitului de saptamana, au existat alerte anti-tero, precum si o serie de amenintari telefonice anonime vizand orasele Dormagen, Luneburg si Hamburg. Din fericire, alarmele s-au dovedit false.

Cele mai citite

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...
Ultima oră
Pe aceeași temă