17.9 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialAfacerea Clearstream: Jacques Chirac le scrie judecatorilor ca nu poate depune marturie

Afacerea Clearstream: Jacques Chirac le scrie judecatorilor ca nu poate depune marturie

 

Fostul presedinte francez Jacques Chirac le-a scris judecatorilor care doresc sa-l audieze ca martor in dosarul Clearstream, un scandal de denuntare calomnioasa, ca, in termenii Constitutiei, el nu are de ce sa depuna marturie, relateaza astazi AFP, preluata de Rompres.

 

Cu putin timp mai inainte, postul de radio Europe 1 a anuntat ca judecatorii Jean-Marie d'Huy si Henri Pons, insarcinati cu dosarul Clearstream, intentioneaza sa-l audieze pe Chirac in ultimele zile ale lunii iulie, dar fostul sef de stat a facut cunoscut ca nu va merge sa depuna marturie.

 

"Presedintele Chirac reaminteste ca, in termenii articolului 67, alineatul 1, din Constitutie, presedintele Republicii nu este responsabil de acte realizate in aceasta calitate", a anuntat biroul sau. Aceste dispozitii "exclud posibilitatea ca un fost sef de stat sa fie constrans sa depuna marturie despre fapte comise sau cunoscute din timpul mandatului sau si al exercitarii functiilor sale", se precizeaza in comunicat. "Aceasta pozitie de principiu nu-l autorizeaza pe presedintele Chirac sa raspunda favorabil la demersul judecatorilor D'Huy si Pons. El li s-a adresat deja in scris celor doi", a indicat biroul de presa al fostului sef de stat.

 

AFP aminteste ca Jacques Chirac (74 de ani) a parasit puterea pe 16 mai, dupa ce s-a aflat carma Frantei timp de 12 ani. Imunitatea ce i-o conferea functia prezidentiala a incetat pe 16 iunie, la o luna dupa incheierea mandatului si dupa transferul de puteri catre Nicolas Sarkozy.

 

Potrivit Europe 1, decizia anuntata de biroul lui Chirac ar fi intervenit dupa mai multe conversatii telefonice, timp de o saptamana, intre judecatorii D’Huy si Pons, de o parte, si membri ai anturajului fostului presedinte, de cealalta.

 

Afacerea Clearstream se refera la fisiere unde au fost introduse numele unor oameni de afaceri si personalitati politice, inclusiv Nicolas Sarkozy, in scopul de a face sa se creada ca ei au perceput comisioane oculte in timpul vanzarii de fregate de catre Franta in Taiwan in 1991.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...

Planșeul Unirii: Risc major de prăbușire. Prefectul Capitalei convoacă săptămâna viitoare Comitetul pentru Situații de Urgență

Primarul general al Capitalei nu a semnat încă avizul de începere a lucrărilor Şeful DSU, Raed Arafat, împreună cu primarul sectorului 4, Daniel Băluță şi prefectul...
Ultima oră
Pe aceeași temă