» Statele Unite au declansat o initiativa diplomatica, presand aliatii din NATO sa ofere Georgiei si Ucrainei statutul de membru al Aliantei. Referindu-se la acest subiect, un diplomat american declara ca "nu va fi o oferta de aderare pentru cele doua tari timp de cativa ani".
Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a avut lungi convorbiri telefonice cu oficiali de rang inalt, francezi, germani si din alte state membre, cerandu-le sa accepte trecerea peste procesul formal care include conditii de aplicare a reformei fortelor armate. Franta, Germania, Norvegia, Luxemburg, Spania, Italia se afla printre tarile care se vor opune ideii la reuniunea ministrilor de Externe ai NATO, prevazuta pentru 2 si 3 decembrie la Bruxelles. Adjunctul secretarului de stat, Daniel Fried, a declarat ca acordarea MAP (Planul de actiune in vederea aderarii) celor doua foste republici sovietice este un subiect care "a capatat o viata proprie", MAP fiind doar o etapa si un mecanism spre aderare, nereprezentand obiectivul pe termen lung de aderare a acestor tari.
In loc de o dezbatere de amploare, la reuniunea de la Bruxelles NATO ar trebui doar sa transmita Georgiei si Ucrainei un semnal clar ca sunt in continuare binevenite in Alianta, a precizat Fried, subliniind ca Washingtonul si celelalte state membre sunt realiste in ce priveste progresele pe care cele doua le au de facut pentru a deveni democratii stabile, dar "trebuie sa fie clar ca am vorbit la Bucuresti (la Summitul NATO din aprilie – n.n.) ca aderarea la NATO trebuie sa depinda de cat sunt de pregatite aceste tari, si nu de opozitia Rusiei".
» Sanse minime
Potrivit unor surse diplomatice, Georgia si Ucraina nu vor primi MAP la reuniunea ministeriala a NATO de saptamana viitoare. In timp ce noua foste state ale blocului sovietic au aderat la NATO, Rusia se opune ferm intrarii Georgiei si Ucrainei. La Kiev, presedintia ucraineana a admis ca este dificil ca tara sa obtina statutul de candidat oficial la NATO din cauza instabilitatii politice si a insuficientei reformelor in Ucraina. Un inalt oficial a declarat ca "situatia politica din Ucraina nu este favorabila primirii MAP" si a acuzat guvernul Timosenko, rivala politica a presedintelui Iuscenko, ca "nu si-a concentrat eforturile pentru continuarea reformelor necesare", in vederea apropierii de Alianta.
La Tbilisi, ministrul de Externe al Georgiei a minimalizat importanta obtinerii MAP la viitoarea reuniune ministeriala a NATO, spunand ca promisiunea deja obtinuta a unei aderari pe termen lung este cea care conteaza. Ekaterina Tkeselasvili a spus ca rezultatul reuniunii este greu de prevazut, dar a parut sa accepte faptul ca tara sa nu va primi MAP.