Ultima apariţie publică a lui Hugo Chavez în Venezuela datează din 5 iunie, când şeful socialist al statului sud-american a plecat într-un turneu prin mai multe ţări vecine şi prietene. Cinci zile mai târziu, guvernul venezuelan a anunţat că preşedintele a fost operat de urgenţă în capitala Cubei, Havana. Explicaţia oficială: un abces în zona pelvisului.
Cum purtătorii de cuvânt ai guvernului şi preşedinţiei au refuzat să dea orice alte detalii cu privire la boala lui Chavez, nu a trecut mult timp până când mai multe zvonuri au început să circule în Caracas: conform unora dintre ele, preşedintele suferă de cancer la prostată, ceea ce ar explica durata lungă a spitalizării. Alţii spun că Chavez ar fi făcut o liposucţie. Cea mai bizară teorie este cea potrivit căreia un înalt funcţionar cubanez l-ar fi surprins pe Chavez în pat cu soţia sa; furios, bărbatul ar fi scos un pistol şi l-ar fi împuşcat pe preşedintele Venezuelei în picior.
„Nu poţi conduce o ţară prin Twitter”
Tăcerea de douăzeci de zile a lui Chavez a fost întreruptă vineri dimineaţă de un mesaj al
acestuia, venit bineînţeles pe Twitter. În el, Chavez a trimis „o îm-brăţişare gigantică” poporului şi soldaţilor săi. În rest, absenţa preşedintelui este învăluită în mister.
O poză aparent recentă îl arată îmbrăcat într-un trening în culorile Venezuelei, alături de Fidel şi Raul Castro, iar o declaraţie a ministrului de Externe Nicolas Maduro, care a cerut venezuelanilor să îi trimită conducătorului său „cea mai autentică dragoste, care să rezulte în restabilirea sănătăţii sale astfel încât preşedintele să se poată întoarce în ţară” nu au ajutat prea mult – ca de altfel nici afirmaţia fratelui preşedintelui, Adan, conform căruia Chavez va rămâne în Havana pentru încă 10-12 zile.
Deja, de obicei timidele partide de opoziţie încearcă să profite de absenţa lui Chavez; Antonio Ledezma, primarul Caracasului şi un adversar declarat al lui Chavez, a declarat că „o ţară nu poate fi condusă prin Twitter”, adăugând că poporul începe să se întrebe cine este la putere în aceste momente „confuze”.
Un vacuum dorit
Într-adevăr, având în vedere stilul autoritar al lui Chavez, care a avut întotdeauna grijă să nu permită altor politicieni din partidul său să se evidenţieze, situaţia este neclară. Conform Constituţiei, explică cotidianul american Wall Street Journal, în timpul unei absenţe temporare a preşedintelui, vice-preşedintele ar trebui să îi ia locul acestuia.
Însă Elias Jaua, numărul doi al lui Chavez, a refuzat cererea mai multor parlamentari din opoziţie să preia frâiele ţării. În cazul în care starea sănătăţii lui Chavez s-ar înrăutăţi, Jaua, ministrul de Externe Maduro, fostul vice-preşedinte Jose Vicente Rangel şi congresmanul Diosdado Cabello ar fi posibilii urmaşi ai acestuia, cei patru fiind consideraţi cei mai puternici oameni din stat (după Chavez, desigur).
Însă analistul politic Luis Vicente Leon este de părere că nici unul dintre aceştia nu l-ar putea înlocui pe actualul preşedinte, celor patru lipsindu-le atât carisma lui Chavez, cât şi susţinerea politică din interiorul partidului acestuia. „Chavez i-a pus în umbră pe toţi cei aflaţi alături de el”, a declarat Leon pentru Wall Street Journal.
Aşadar, până la întoarcerea preşedintelui în ţară, Venezuela „este condusă din Cuba”, după cum a declarat furioasă Maria Corina Machado, o membră a opoziţiei. Răspunsul partidului lui Chavez? „Machado suferă de o boală incurabilă la cap.”Pentru socialiştii lui Chavez, rămâne de sperat că, spre deosebire de boala pe care i-o atestă lui Machado, pentru cea a pre-şedintelui se va găsi cât de curând un leac.